A face planuri este imposibil în zilele noastre incerte, se plânge Carsten Knobel. Directorul general al Henkel spune că facturile crescute vertiginos la energie amenință competitivitatea întreprinderilor.

„Competitivitatea industriei este amenințată”, a declarat Knobel pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Costurile energiei sunt atât de mari încât pentru unele companii de producție costul energiei este deja egal cu prețul obișnuit de vânzare al produselor. „Evident, producția devine apoi neprofitabilă”, a spus şeful producătorului Persil și Pritt. Un preț maxim la gaz este așadar indispensabil, potrivit CEO-ului. În Germania, unde are sediul Henkel, guvernul a abolit o taxă pe gaz – mult spre uşurarea lui Knobel. „Numai taxa pe gaz ar fi fost mai scumpă pentru Henkel decât întreaga factură de gaz din 2021 în Germania.”

Cu toate acestea, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, sunt necesare mai multe măsuri, notează Retail Detail. „Ne confruntăm cu provocări enorme în Europa și în Germania. Dacă nu facem nimic, vom ajunge într-o lume care nu ne va plăcea.”

Economisirea și planificarea sunt singurele opțiuni în vremuri de criză, dar în zilele noastre planificarea nu mai este posibilă. „Trăim într-o perioadă în care este imposibil să planificăm în mod fiabil ce se va întâmpla în următoarele săptămâni”, a recunoscut CEO-ul. Deocamdată, Henkel se așteaptă în continuare la creșteri de costuri de aproximativ 25%, deoarece costurile s-au consolidat la acest nivel în ultimele luni; însă pentru 2023, Knobel nu are încă idee.

În ciuda dificultăților, Henkel și-a ridicat luna trecută perspectivele pentru 2022 – în special, divizia de adezivi merge mai bine decât se aștepta. Gigantul produselor de larg consum se așteaptă acum la o creștere organică a vânzărilor între 5,5 și 7,5 %, în loc de 4,5 până la 6,5% prognozate anterior. Restructurarea decurge, de asemenea, mai rapid și mai lin decât se aștepta.

În România, Henkel deţine trei unităţi de producţie: lângă Bucureşti (în Pantelimon), la Câmpia Turzii (jud. Cluj) şi la Roznov, în judeţul Neamţ.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare