Retailerul suedez de mobilă IKEA a concediat 10.000 din cei 12.000 de angajați ai săi de la magazinele sale din Rusia, a informat AFP, citându-l pe Jesper Brodin, directorul executiv al Ingka, grupul care deține lanțul IKEA.

În anul financiar încheiat, vânzările IKEA din lume au crescut cu 6%, dar Jesper Brodin a considerat anul dificil din cauza inflației mari și a reducerii afacerilor în Rusia. Excluzând impactul cursurilor de schimb valutar, creșterea veniturilor a fost cu 3,5% mai mică decât cu un an înainte.

IKEA a anunțat suspendarea afacerilor în Rusia și Belarus pe 3 martie, la scurt timp după invazia Rusiei asupra Ucrainei. În iunie, compania anunța planuri de a vinde patru fabrici rusești și de a îngheța afacerile de retail în perspectiva reducerilor de personal. Vânzarea finală a retailerului s-a încheiat în august. 17 dintre magazinele companiei din Rusia vor rămâne închise, iar clienții pot contacta departamentul de service retur și garanție până pe 21 octombrie 2022.

Până în 2022, piața rusă a adus Ingka Group de la 4 la 5% din vânzări. Vânzările totale ale IKEA în lume (peste 470 de magazine) din septembrie 2021 până în august 2022 s-au ridicat la 44,6 miliarde de euro. Totodată, compania a spus că, în ciuda creșterii vânzărilor în termeni monetari, vânzările în termeni fizici nu au crescut. Din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare, retailerul întâmpina dificultăți în a umple rafturile, în timp ce creșterea prețurilor mărfurilor și situația din Rusia au avut, de asemenea, impact asupra afacerii. Inflația a forțat IKEA să anunțe o creștere a prețului cu 9% în medie în decembrie 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare