În Italia, în ciuda controalelor frecvente ale Poliției, a amenzilor mari și a altor măsuri în consecință, numărul cazurilor de manipulare a tahografului nu pare să scadă. Astfel, numai în 2022, peste 350 de încălcări privind utilizarea tahografului au fost depistate de Poliția Rutieră din Modena, potrivit Uomini e Trasporti.

În Modena, controalele Polstrada, efectuate atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile naţionale, au constat că, din cele 350 de cazuri, 19 au implicat o acţiune informatică și structurală asupra tahografului, pentru a modifica datele înregistrate. Însă verificările Poliției de Stat sunt foarte stricte, cu o listă de verificare care prevede, imediat după vizualizarea condițiilor vehiculului și a documentelor aferente, examinarea datelor înregistrate pe tahograf privind respectarea limitelor de viteză și de timp şi odihnă, deci este foarte dificil ca o modificare sau o manipulare să rămână nedetectată.

Cel mai recent caz de încălcare a avut loc pe tronsonul Modena al A1, unde un vehicul greu, oprit pentru control, a prezentat unele anomalii de înregistrare a datelor. Odată ce vehiculul a fost dus la un atelier specializat, o examinare a software-ului tahografului a relevat manipularea dispozitivului. Tahograful a fost confiscat și vehiculul nu a putut fi utilizat până când nu a fost instalat un nou dispozitiv la un atelier autorizat.

Publicaţia italiană reaminteşte că sancțiunea în temeiul art.179 din Codul rutier prevede o amendă de 1.732 de euro şi 10 puncte penalizare pe permisul de conducere, care se suspendă de îndată. La aceasta se adaugă  plângerea penală pentru proprietarul societății, pentru infracțiunea prevăzută la art.437 pentru „înlăturarea intenționată a măsurilor de precauție împotriva accidentelor de muncă”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare