Potrivit datelor preliminare furnizate de Gartner, veniturile globale din semiconductori au crescut cu 1,1% în 2022, ajungând la 601,7 miliarde USD (595 miliarde USD în 2021). Primii 25 de furnizori de semiconductori au generat împreună cu 2,8% mai multe venituri în 2022, reprezentând 77,5% din piață.

„2022 a început cu o lipsă de dispozitive semiconductoare, ceea ce a dus la termene de livrare prelungite și creșterea prețurilor şi implicit la reducerea producției de echipamente electronice pentru multe piețe finale. Drept urmare, OEM-urile au început să se acopere de deficit prin stocarea de cipuri”, spune Andrew Norwood, VP Analyst la Gartner, citat de evertiq.

Acesta subliniază că până în a doua jumătate a lui 2022, presiunea inflației ridicate, a ratelor dobânzilor în creștere, a costurilor mai mari ale energiei și a blocării din cauza Covid-19 în China, care a avut un impact asupra multor lanțuri globale de aprovizionare, au făcut ca economia globală să încetinească semnificativ. Acest lucru a dus, de asemenea, la o scădere a cererii pentru PC-uri și smartphone-uri, ceea ce a avut efect asupra creșterii industriei semiconductorilor, per total.

Chiar dacă veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, Samsung Electronics și-a păstrat primul loc. Intel și-a menținut locul 2 cu o cotă de piață de 9,7%. Qualcomm a făcut schimb de locuri cu Micron Technology în clasament, iar AMD a sărit de pe locul 10 pe 7. MediaTek a coborât pe locul 9, deținând locul 7 cu un an înainte. O companie nouă în top 10 a fost Apple.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut