Deşi la începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană a publicat clarificări suplimentare pentru modul în care se controlează pauza săptămânală de 45 h, indicând clar că efectuarea ei în cabină poate fi pedepsită doar dacă şoferul e prins în flagrant sau dacă acesta recunoaşte voluntar încălcarea legii, noul serviciu german de control, BALM (fost BAG), verifică şi penalizează pauza de 45 h după metodele vechi.

BALM și-a prezentat activitățile de control din prima lună de existență, care s-au desfăşurat în cadrul a două mari campanii, în perioada 11-12 ianuarie şi 25-26 ianuarie. Atenția principală a fost acordată transportatorilor străini, căutându-se nereguli în domeniul cabotajului, a stării tehnice și a locului de petrecere a repausului săptămânal.

În perioada 11-12 ianuarie, BALM a inspectat 659 de camioane, majoritar străine, iar pentru 3% (adică aproximativ 20 de transporturi) au fost constatate nereguli de cabotaj. În plus, 72 de șoferi au fost întrebați unde și-au luat odihna săptămânală completă, în 7 cazuri considerând ilegal să facă acest lucru în cabină. În ceea ce privește starea tehnică, atenția a fost acordată în primul rând prezenței emulatoarelor AdBlue și modificărilor ilegale de iluminare, notează 40ton.net.

În cadrul acțiunii din 25-26 ianuarie, ofițerii BALM au verificat 700 de vehicule, din care 2% (14 transporturi) s-au soldat cu acuzații de încălcare a regulilor de cabotaj, 52 de șoferi au fost verificaţi la odihna săptămânală, iar în 6 cazuri s-a penalizat efectuarea în cabină. Neregulile tehnice au privit sistemele de frânare și deteriorarea caroseriei.

Per total, au fost verificaţi 124 de șoferi pentru odihna săptămânală completă. Având în vedere că toate inspecțiile în cauză au avut loc în zilele de miercuri sau joi, adică în zile lucrătoare, pare aproape sigur că aceste controale au fost efectuate ulterior, remarcă 40ton.net. Cu alte cuvinte, șoferii au fost nevoiţi să explice unde s-au odihnit anterior.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare