Salariile reale ale germanilor au scăzut anul trecut cu 4,1% – cea mai mare scădere din 2008 încoace, relatează serviciul de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, AHK. Studiile arată o tendință de creștere salarială abia pentru anul viitor, iar un rol hotărâtor aici ar trebui să îl joace negocierile salariale actuale din mai multe sectoare.

În 2020, salariile reale au scăzut în principal din cauza multiplelor contracte de tip Kurzarbeit. Apoi, în 2021, salariile reale în Germania au scăzut într-un ritm record. Veniturile lunare, inclusiv plățile speciale, au crescut cu 3,4%, cea mai mare creștere de la începutul seriei cronologice în 2008, potrivit datelor publicate de Oficiul Federal de Statistică. Prețurile de consum au crescut însă, în paralel, cu 7,9%, adică mai mult decât dublu. Prin urmare, salariile reale au scăzut în medie cu 4,1% – cea mai mare valoare din 2008 -, iar abia în 2024 salariile reale ar putea crește din nou.

În ultimii doi ani, creșterea prețului de consum a fost motivul principal pentru scăderea salariilor reale. Începând cu 2010, pe de altă parte, au existat aproape exclusiv creșteri. Modificarea salariului real se calculează prin scăderea creșterii prețurilor de consum din creșterea medie a salariului nominal brut. În prezent, consumatorii își permit să cumpere tot mai puțin cu un euro din cauza inflației, care exercita deja o presiune semnificativă asupra consumului privat la sfârșitul lui 2022.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut