Fiecare companie încearcă să îşi folosească imaginaţia pentru a angaja pe fondul penuriei de candidați în anumite industrii. În Lyon (Rhône), gigantul global al logisticii XPO lansează o tehnică inovatoare pentru a-și găsi angajații: recrutarea fără CV-uri.

Transportul rutier s-a confruntat cu dificultăți semnificative de recrutare în ultimii ani. În Franţa, cel puţin 50.000 de locuri pentru şoferi sunt neacoperite. De aceea, XPO a decis să elimine o metodă de angajare aproape rituală: trimiterea unui CV, relatează Foro Transporte Profesional. XPO a imaginat un dispozitiv experimental, cu Pôle Emploi, care face posibilă eliminarea CV-ului în favoarea unei „metode de recrutare prin simulare”. „Scopul este de a recruta șoferi de camion într-un mod diferit de metoda tradițională cu CV, promovând astfel șanse egale pentru cât mai mulți candidați”, explică XPO Logistics. Această simulare evaluează abilitățile tehnice sau comportamentele așteptate la locul de muncă, „mai degrabă decât să se bazeze pe diplome”. Pentru a participa la formare, sunt necesare două criterii: vârsta de peste 18 ani și permis de conducere B. „Prima sesiune, care a început în octombrie, continuă cu pregătirea a 10 candidați care vor avea în cele din urmă un post de șofer permanent la XPO. Planificăm deja o următoare sesiune”, explică Gaëlle Provensal-Raoux, Director de Resurse Umane la XPO în Franța.

Şi alte companii franceze au început să angajeze fără CV, cum ar fi Yéo Frais, un specialist în produse lactate din Toulouse. În urmă cu câteva luni, chiar a fost lansată la Bordeaux o platformă specializată în acest mod de contractare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare