În Polonia există un procent relativ mare de ocupare a locurilor de muncă din transportul internațional de către lucrători străini. Acesta a ajuns la aproape 30% din total, în vreme ce industria construcțiilor, spre comparaţie, angajează aproape 40% lucrători străini.

În 2020, în Polonia lucrau 103.154 de muncitori străini, din care 78.331 din Ucraina, 21.012 din Belarus, 1.783 din Moldova, 705 din Rusia, iar din alte ţări încă 1.210, potrivit unui studiu al Departamentului de transport din Polonia (ZMPD), pus la dispoziţie de către UNTRR. „Un astfel de nivel ridicat de angajare a cetățenilor din țări terțe este cauzat de vecinătatea naturală a acestor țări cu Polonia și de lipsa diferențelor culturale semnificative. Din cauza deficitului de personal la nivel național, guvernul polonez a facilitat angajarea cetățenilor din şase țări din afara UE.“

Pentru angajarea unui lucrător străin, angajatorul trebuie să se asigure de legalitatea șederii acestuiape teritoriul Poloniei şi că obţine un permis de muncă. De regulă, străinii pot avea dreptul să lucreze în Polonia dacă au domiciliul legal în Polonia şi deţin un permis de muncă, sau au viză temporară de reședință plus permis de muncă ori reședință temporară cu scopul de a realiza o activitate într-o profesie care necesită înaltă calificare. Vizele de muncă sunt emise de către consulatele Poloniei. Pentru a obține o astfel de viză, un cetățean străin trebuie să atașeze cererii de viză o copie a permisului de muncă (taxă 10-15 euro) sau a declarației scrise a angajatorului (taxă 10 euro). Aceste documente se obțin de către entitatea care dorește să angajeze cetățeni străini. Viza este emisă cu valabilitate de maximum un an.

Cetățenii din şase state (Ucraina, Rusia, Belarus, Georgia, Armenia și Moldova) sunt excepțiile, beneficiind de un acces mai simplu la piața poloneză a muncii. Aceștia pot lucra 6 din 12 luni fără să fie necesară obținerea unui permis de muncă, dacă dețin o declarație scrisă din partea angajatorului, înregistrată la autoritatea competentă, precum și un contract scris. Când angajatorul dorește să angajeze un cetățean străin pe o perioadă mai lungă de timp, este nevoie de permis de muncă. Un cetățean străin poate lucra doar pentru angajatorul care a înregistrat o cerere scrisă sau a obținut un permis de muncă. În cazul schimbării angajatorului, este necesară înregistrarea unei noi declarații sau obținerea unui nou permis.

În afară de viză și permis de muncă, pentru a angaja șoferi străini în transportul internațional, angajatorul trebuie să se asigure că șoferul deține: permis de conducere categoria adecvată (C, C+E, D, D+E), eliberat în conformitate cu modelul stabilit de către Convențiile de la Geneva sau Viena, dovada că a obținut clasificarea inițială sau că a finalizat instruirea periodică, certificat medical și psihologic şi un certificat obținut pe baza Regulamentului 1072/2009.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut