Pe data de 29 august 2023, s-a deschis circulației rutiere obiectivul realizat în cadrul proiectului „Extinderea la 4 benzi a drumului de circulație existent între Poarta 10 și Poarta 10bis“, investiție finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Valoarea contractului de finanțare este de 59.923.500 de lei, inclusiv TVA, din care: fonduri europene 42.840.425 lei, buget de stat 16.931.350 lei și contribuția CN Administrația Porturilor Maritime SA, 151.725 lei.

În cadrul proiectului, s-au construit: un drum cu 4 benzi de circulație cu o lungime de 982 m, în incinta portului, un sens giratoriu adaptat la un trafic semnificativ de vehicule lungi cu remorci sau semiremorci și două bretele de acces care reprezintă punctul de conexiune pe fiecare sens de circulație de acces intrare sau ieșire pe la Poarta 10 bis. Poarta 10 bis face conexiunea directă a portului Constanța cu podul rutier peste CDMN de la km 0+540 și cu autostrada A4, aceste obiective având 4 benzi de circulație. Finalizarea proiectului contribuie la modernizarea infrastructurii portuare în vederea manipulării unui volum crescut de marfă, în condiții competitive, modernizarea și fluidizarea drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10 care să reducă timpul de tranzitare al autovehiculelor către porțile de acces ale portului Constanța, în condiții de siguranță.  „Investiția crește eficiența operațiunilor de încărcare–descărcare a mărfurilor care sosesc sau părăsesc portul Constanța pe cale rutieră și susține o creștere a capacității infrastructurii prin posibilitatea de a opera un volum mai mare de marfă într-un timp mai scurt“ a declarat Florin Vizan, directorul general al CN APM SA.

Contractul pentru proiectare și execuție a fost atribuit, în urma unei proceduri de licitație deschisă, asocierii SC Acvatot SRL & SC Omni Construct Logistic SRL & SC Sirius Proiectare Studii SRL & SC Dimex-2000 Company SRL. Valoarea contractului este de 33.686.881,60 lei, fără TVA, durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni, din care 4 luni sunt rezervate proiectării. Contractul de supervizare a fost încheiat cu TPF Inginerie, valoarea fiind de 1.100.000 lei fără TVA.

Potrivit reprezentanţilor portului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin ministrul Sorin Grindeanu, a monitorizat atent și a susținut acest proiect de infrastructură rutieră, important pentru fluidizarea traficului în portul Constanța.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut