În 2022, în SUA au fost pregătiţi încă 2.000 de noi şoferi de camion, atenuând astfel din lipsa care le generează probleme companiilor de transport de marfă. Potrivit American Trucking Associations, în 2022, deficitul de șoferi de camion a fost de 78.000, față de 80.000 în anul precedent. Aceste semne ar putea fi considerate bune pentru sector, însă nu în totalitate, deoarece atenuarea are la bază şi o serie de fenomene negative.

În spatele creșterii ofertei de șoferi, care a determinat mulți transportatori cu un singur vehicul să revină să lucreze pentru companiile mai mari, se află încetinirea cererii de transport rutier de mărfuri care a apărut în a doua jumătate a anului 2022 și creșterea costurilor, în primul rând a celui cu combustibilul.

Această tendință se reflectă destul de rapid și asupra salariilor șoferilor: după o creștere semnificativă în ultimii doi ani, acestea prezintă o încetinire. În plus, față de stimulentele anterioare acordate pentru a atrage şoferi de la o companie la alta, acum unii giganți care vor să-şi reducă personalul din cauza scăderii volumelor oferă stimulente pentru concediere. De exemplu, FedEx le oferă şoferilor care au demisionat câte 300 de euro pe săptămână, din decembrie 2022 până în martie 2023.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare