Din cauza prețurilor mari la gaze, fabricile Azoty, care produc îngrășăminte, dar și alte substanțe necesare pentru producerea alimentelor, au fost nevoite să își reducă sau chiar să oprească activitatea în unele unități. Acest lucru poate provoca o adevărată avalanșă de consecințe pentru întreaga industrie alimentară din Polonia. Deja Carlsberg Polonia a anunțat că mai are rezerve de CO2 doar pentru câteva zile, după care va trebui să înceteze producția. Afectate sunt și industria de panificație, de lactate, dar și cea de carne.

Limitarea aprovizionării cu dioxid de carbon poate cauza probleme în producția nu numai de băuturi carbogazoase și de bere, ci și de brânzeturi ambalate în Polonia. 

Carlsberg Polonia, a anunțat că actualele rezerve de dioxid de carbon vor permite companiei să funcționeze încă 2-3 zile, după care fabricile de bere vor trebui să oprească procesul de producție. Compania mizează pe o reacție imediată a guvernului, subliniind că o situație similară ar putea afecta multe companii care folosesc dioxid de carbon.

Organizațiile din sector spun că reducerea producției de îngrășăminte va fi însoțită de suspendarea livrărilor de substanțe anorganice necesare în industria alimentară. Este vorba, pe lângă dioxidul de carbon utilizat pe scară largă în industria alimentară, și de hidroxid de sodiu folosit, printre altele, în fabricarea de produse levigate sau compuși de amoniu utilizați, printre altele pentru producerea de produse de patiserie. În plus, Azoty a mai anunțat că nu va putea asigura aprovizionarea cu acid azotic necesar menținerii igienei liniilor de producție, ceea ce ar limita capacitatea de producție și aprovizionarea cu alimente. Reprezentanții industriei sunt alarmați că limitarea aprovizionării cu amoniac sau absența completă a acestuia va provoca perturbări enorme, ducând la suspendarea a până la 90% din producția de carne de porc și de pasăre și perturbări în întregul lanț de producție alimentară. Cele de mai sus vor avea ca rezultat și incapacitatea de a colecta animale de la crescători.

Stocurile de CO2 din fabricile de carne sunt suficiente pentru 5-6 zile. Ulterior, sacrificarea porcilor și a păsărilor de curte poate fi suspendată, avertizează Witold Choiński, președintele Asociației Poloneze a Cărnii.

Lipsa CO2 va împiedica și ambalarea unor produse precum brânza și altele, deoarece acest lucru are loc într-un amestec gazos, unde acesta este un element esențial.

Grupa Azoty din Polonia a anunțat săptămâna aceasta că a fost oprită fabrica de producție de îngrășăminte cu azot, caprolactamă și poliamidă 6. La rândul lor, fabricile din Puławy, care fac parte din grup, au redus producția de amoniac la aproximativ 10%. Capacitatea de producție a fost suspendată și la o parte a producției în segmentele mase plastice și agro, iar Zakłady Azotowe Kędzierzyn a limitat la minimum funcționarea instalației din unitatea de producție a îngrășămintelor. Producția de îngrășăminte cu azot a fost, de asemenea, suspendată temporar de către Anwil, o companie din grupul de capital PKN Orlen. Companiile explică decizia prin creșterea fără precedent a prețurilor la gaze naturale. 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut