Industria spaniolă a cărnii se află pe locul al patrulea din toate sectoarele industriale din țară, după industria auto, a petrolului și combustibililor şi sectorul energetic. Mai mult, trebuie remarcat faptul că ocuparea forței de muncă directe din sector, provenită de la companiile din sectorul cărnii, este de 99.854 de lucrători care își desfășoară activitatea în principal în zonele rurale (25,2% din ocupația totală a industriei alimentare spaniole).

Sectorul cărnii din Spania este alcătuit din aproximativ 2.800 de companii, inclusiv abatoare, unităţi de tăiere și de prelucrare, cu o bază foarte importantă de companii mici și mijlocii de familie, dar şi grupuri mari de afaceri. Dat fiind că IMM sunt situate în principal în zone nepopulate, industria cărnii poate menţine activitățile economice în teritorii în care alte câteva industrii nu pot face acest lucru, reușind să evite depopularea, contribuind la generarea de venituri și ocuparea forței de muncă. În plus, industria, favorizând sustenabilitatea, contribuie la consolidarea țesutului socio-economic al acestor zone, devenind, ca parte a lanțului valoric, principalul motor economic din zonele rurale și din Spania depopulată.

Producția de carne din Spania a atins un nivel record în 2020, înregistrând un total de 7,6 milioane de tone de carne (+5,1% față de 2019). Din producția totală, carnea de porc continuă să fie categoria principală în 2020, cu un total de 5.023.534 t şi un plus de 8,2% față de 2019, ceea ce reprezintă mai mult de 65% din producția totală de carne. Spania a devenit astfel al patrulea producător de carne de porc, cu 4,4% din producția mondială.

La pol opus, producția din sectorul cărnii de vită a scăzut în 2020 cu 2,5% față de 2019, ajungând la 677.296 de tone produse. Carnea de vită ocupă locul al treilea în volum, cu 8,9% din producția națională de carne, deși la nivel internațional Spania este cea mai îndepărtată de pozițiile de top din producția mondială, condusă de Statele Unite și Brazilia.

La rândul lor, ovinele și caprinele au ajuns la 124.467 tone, deși producția lor a scăzut cu 5,5% față de volumul din 2019. Însă la nivel european, după ce Regatul Unit a părăsit UE, Spania a devenit primul producător european de carne de oaie și capră, cu 15,6% din total, situându-se înaintea Franței (11,2%), Greciei (9,2%) și Irlandei (8,4%).

În cele din urmă, în ceea ce privește producția de carne procesată, Spania se află pe locul al patrulea în UE, cu peste 1,4 milioane de tone produse pe an, urmând Germaniei, Italiei și Franței.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut