Tribunalul Districtual din Göteborg (Suedia) a condamnat un cetățean suedez în vârstă de 47 de ani, care a fost acuzat de spionaj împotriva Scania și Volvo și de transfer de date secrete către un reprezentant al Ambasadei Rusiei, potrivit unui raport publicat de serviciul de presă al Tribunalului Districtual din Göteborg.

Pe 15 septembrie, Tribunalul Göteborg a condamnat un inginer civil în vârstă de 47 de ani la 3 ani de închisoare pentru spionaj și divulgarea secretelor comerciale ale producătorului de camioane Scania unui angajat al Ambasadei Rusiei. De asemenea, inculpatul a fost acuzat de infracțiuni similare împotriva producătorului auto Volvo, dar instanța l-a achitat.

Inculpatul a lucrat în calitate de consultant la Volvo în perioada 2016-2017, iar din februarie 2018 până la arestarea sa (26 februarie 2019) pentru Scania. În 2016, suedezul a contactat un angajat al ambasadei ruse și au început să se întâlnească în mod regulat până când a fost arestat la o întâlnire cu un rus la un restaurant din centrul Stockholmului.

În timpul procesului, instanța a ajuns la concluzia că inculpatul a copiat informații secrete de la Volvo și Scania pe unități USB, pe care ulterior le-a transferat unui reprezentant al ambasadei ruse, conștient fiind de faptul că informațiile sunt în beneficiul Federației Ruse. Pentru activitățile sale ilegale, suedezul a primit bani.

Pentru a acuza un om de spionaj, este necesar să se demonstreze că securitatea Suediei a fost amenințată de informațiile transferate altor țări. În timpul procesului, s-a constatat că informațiile de la Scania îndeplinesc această cerință, însă pentru cele de la Volvo acest lucru nu a putut fi dovedit.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanța a dispus confiscarea a 27.800 de coroane suedeze (aproximativ 27.400 de euro) care se aflau asupra inginerului în momentul arestării. În timpul anchetei, bărbatul a recunoscut că a primit această sumă de la un reprezentant al Ambasadei Rusiei pentru informațiile furnizate.

Suedezul în vârstă de 47 de ani este singura persoană condamnată în Suedia pentru spionaj în ultimii 18 ani.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut