Potrivit unui sondaj realizat de INS, majoritatea managerilor din România se așteaptă la o creștere moderată a comerțului cu amănuntul și la stabilitate în producție, construcții și servicii în perioada august-octombrie.

Managerii companiilor care operează în retail se așteaptă la o creștere moderată a activității economice în cele trei luni, cu un sold pozitiv de 12%.

Volumul comenzilor plasate de unitățile comerciale către furnizorii de mărfuri va crește și el moderat, cu un sold de +10%. Angajatorii prognozează o creștere moderată a numărului de angajați în următoarele luni, cu un sold pozitiv de 14%. Managerii se așteaptă ca prețurile cu amănuntul să înregistreze un avans semnificativ, cu un sold de 49%.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează volume de producție stabile, cu un sold de +3% până în octombrie. În ceea ce privește numărul de angajați, se așteaptă stabilitate (sold 0%), în timp ce prețurile produselor industriale sunt așteptate să crească puternic, cu un sold pozitiv de 35%.

Cererea de servicii se presupune a fi stabilă, cu un sold de 5% şi se prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariați, cu un sold negativ de 1% şi cu prețuri la servicii în creștere (+24%).

Companiile de construcții se așteaptă la stabilitate în volumele de producție ale afacerii lor, cu un sold pozitiv de 2%. Managerii din construcții anticipează stabilitate a numărului de angajați, cu un sold de -2%. Prețurile lucrărilor de construcții sunt de așteptat să crească puternic, cu +44%.

În cadrul sondajului au fost intervievați 8.987 de manageri ai companiilor care operează în construcții, producție, retail și servicii.

Soldul calculat de INS reprezintă diferența dintre procentul respondenților care așteaptă evoluții pozitive și procentul celor ale căror așteptări sunt negative. Un sold pozitiv sau negativ de până la 5% indică stabilitate relativă, un sold de plus sau minus 6-15% înseamnă creștere moderată și, respectiv, scădere moderată.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare