După cum relatează publicaţia germană Verkehrs Rundschau, instanţele din Olanda şi Belgia au decis diferit în doar câteva zile în două procese privind dumpingul social în transportul rutier de marfă. 

Cea mai înaltă instanță din Olanda, Consiliul Superior de la Haga, a decis că transportatorul Silo Tank Kft, acum deținut de Van den Bosch, le-a plătit în mod legal șoferilor de camion maghiari – pentru munca lor în Olanda între 2007 și 2012 – salarii la nivelul din Ungaria.

În celălalt caz, despre care am scris de curând AICI, compania de transport lituaniană Arijus a fost obligată să le plătească celor 38 de șoferi din Europa de Est salarii belgiene pentru munca lor în Belgia și Olanda. Judecătorii au obligat Arijus să plătească șoferilor între 2.569 și 69.201 de euro despăgubiri. În plus, Arijus Ramonas, fondatorul, CEO-ul companiei şi fost ministru adjunct al Transporturilor din Lituania, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi.

Decizia instanței olandeze este încă un punct de cotitură în procesul pe care sindicatul FNV îl poartă în numele șoferilor maghiari împotriva lui Van den Bosch, mai scrie Verkehrs Rundschau. În 2017, un tribunal din ‘s-Hertogenbosch a decis că șoferii nu aveau dreptul la salarii olandeze. În 2018, Înaltul Consiliu a anulat verdictul și cazul a fost audiat din nou în Arnhem-Leeuwarden. În 2021, judecătorii de aici au decis că trebuie plătite salarii olandeze. Această hotărâre a fost acum anulată, iar o nouă instanță, din Amsterdam, se ocupă iar de caz. „Pe de o parte, verdictul arată că am acționat corect și că șoferii au fost întotdeauna recompensați corespunzător. Pe de altă parte, hotărârea arată și cât de complexă este problema remunerației corecte pentru șoferii de camion. Nu numai în acest caz, ci în întregul sector al transportului de mărfuri”, a comentat Rico Daandels, CEO Van den Bosch.

Sindicatul FNV, în schimb, este încrezător că următoarea instanță, „cu un raționament mai bun”, se va pronunța din nou în favoarea dreptului șoferilor la salarii olandeze.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut