După ce în 2022 au fost livrați circa 900.000 mp de spații industriale noi, anul acesta estimările sunt de aproximativ 600.000 mp, menținându-se, însă, ritmul anual de minim jumătate de milion de mp care se înregistrează constant din 2020. Chiriile, în schimb, au început să crească în cel de-al treilea trimestru din acest an, ajungând la 4,50 euro/mp, ca urmare a reducerii spațiilor vacante, încetinirii dezvoltărilor speculative, majorării costurilor de construcție și inflației. Tendința de scumpire a chiriilor se pare că se va menține, după ce în perioada 2019-2022 acestea au ajuns la un minim istoric.
Spre deosebire de statele vecine, la noi, piața dezvoltatorilor de spații logistice este dominată de trei companii mari care dețin 60% din total, ceea ce le crește puterea de negociere mai ales atunci când spațiile disponibile sunt în scădere.
În același timp, volumele companiilor de logistică au scăzut, ceea ce a dus la tendința acestora de a-și optimiza spațiile prin subînchirierea surplusului, intrând în competiție uneori direct cu dezvoltatorii de profil.
În prezent, dezvoltatorii se confruntă cu costuri mari de construcție și de finanţare, acestea fiind motivele principale care au determinat creșterea chiriilor. Însă, inflația a început să scadă la nivel european, iar pe termen mediu ne putem aștepta să scadă din nou costul de finanțare. „Niciun dezvoltator nu riscă să construiască acum un spaţiu speculativ la un cost mare, pentru că peste 6 luni, când este posibil să scadă costurile, un alt dezvoltator ar fi în măsură să construiască mai ieftin şi să iasă în piaţă cu preţuri mai bune”, a explicat Daniel Cateliu, director Industrial & Logistics Services în cadrul CBRE România.
Lipsa spațiilor de depozitare disponibile la dezvoltatori a creat oportunitatea pentru […]
[…] Articolul complet îl puteţi citi în revista Logistic Post nr. 4 / octombrie 2023, disponibilă pentru răsfoire AICI.
Pentru achiziţii sau abonamente ne puteţi scrie la office@logisticpost.ro.