Un centru comun, în care Rusia, Ucraina şi Turcia vor coopera pentru coordonarea exporturilor de cereale ucrainene, a fost deschis săptămâna trecută la Istanbul. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a prezidat ceremonia de deschidere.

Centrul a fost înființat ca urmare a unui acord susținut de ONU, care urmărește să stimuleze exporturile de cereale ucrainene, care au fost suspendate din cauza războiului. Acordul dintre Rusia, Ucraina, Turcia și ONU presupune deschiderea exporturilor de grâu din Odesa și alte două porturi ucrainene: Cernomorsk și Pivdenny. Rusia va avea, de asemenea, posibilitatea de a exporta mai mult.

Pentru ONU, obiectivul general al acordului a fost acela de a împiedica milioane de oameni să sufere de foame ca urmare a prețurilor ridicate la pâine, ulei și îngrășăminte artificiale.

Guvernul ucrainean a anunțat că s-au reluat lucrările în cele trei porturi acoperite de acord. Ucraina se așteaptă ca exporturile efective să poată începe săptămâna aceasta. Sosirea și plecarea navelor vor fi efectuate cu ajutorul convoaielor care urmează nava primară, precizează guvernul ucrainean.

Atât Ucraina, cât și Rusia, sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Înainte de război, ei reprezentau împreună aproximativ 30% din exporturile mondiale de grâu.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare