Inspectorii Gărzii Financiare din Italia au demascat o organizație (31 de companii fictive și 17 staţii de benzină de pe marginea drumului, fără logo) care a efectuat revânzări ilegale de combustibil.

Ancheta a început în Parma în 2019, când inspectorii Gărzii Financiare au realizat că unii distribuitori din provincie vindeau combustibil la prețuri semnificativ mai mici decât concurenții. Aceştia, potrivit Trasporto Europa, lucrau cu o companie care făcea parte dintr-o rețea formată din trei entități italiene care operau din Dubai, Miami și Napoli. Organizația achiziționa combustibil de la rafinăriile slovene și croate, iar apoi îl vindea oficial în Regatul Unit, România și unor companii italiene special create, în timp ce, în realitate, produsul ajungea la compania din Parma. Contrabandiştii au înfiinţat 31 de companii fictive care de fapt nu aveau spaţii de depozitare şi nu depuneau declaraţii fiscale sau de TVA. În plus, au fost înregistrate pe numele unor persoane fără proprietate, sărace, și au prezentat cifre de afaceri care le depășeau cu mult pe cele ale tranzacțiilor obișnuite.

În unele cazuri, revânzarea oficială a combustibilului a implicat un intermediar comercial fictiv – o altă companie italiană, cu sediul în Potenza, – care avea sarcina de a preveni tranzacțiile directe ale filialei din Parma cu companii fictive. Între 2016 și 2018, această companie a generat un profit de 2,1 milioane de euro.

Transportul combustibilului a fost efectuat de o companie cu sediul în Croația, deținută de un membru al organizației, care transporta combustibil de la rafinăriile străine la un antrepozit fiscal unde primea „înregistrare națională”, iar apoi la un depozit în Parma, fără să treacă fizic pe la companiile paravan.

Firmele au ocolit plata taxelor și au cauzat statului italian prejudicii în valoare de 92,4 milioane de euro.

Parchetul local a dispus sechestrul preventiv în valoare totală de 149 de milioane de euro asupra firmelor și conducătorilor acestora, incluzând aici un depozit în Parma și 17 distribuitori din provinciile Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Modena, Ferrara, Brescia, Lodi și Verona.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut