În Italia, pe 19 mai, a fost aprobat Decretul-lege numărul 2564 care conține „măsuri pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina”. Legea cuprinde trei articole care introduc pentru prima dată reguli privind schimbul de paleți la nivel naţional. Deoarece Ucraina și Rusia sunt doi importanți furnizori atât de cherestea, cât și de platforme, aprovizionarea fost întreruptă din februarie anul trecut, ceea ce a provocat o creștere a prețului în medie de la 8 la 24 de euro pe platformă.

Regulile se aplică paleților standardizați interschimbabili, folosiți pentru producția, depozitarea, manipularea și transportul mărfurilor. Aici se precizează că firmele care primesc paleți din orice motiv (cu excepția desigur a vânzării-cumpărării) „sunt obligate să restituie proprietarului sau clientului un număr egal de paleți de același tip, cu caracteristici tehnico-calitative similare sau comparabile celor primiți”, relatează Transportoeuropa.it.

Companiile sunt obligate „să returneze paleții, indiferent de starea de conservare și de conformitate tehnică a acestora”, cu excepția cazului în care au fost dați în mod expres. Tipul de paleţi care se returnează este cel indicat pe documentele de transport ale expeditorului şi „nu poate fi schimbat de către destinatari”. Dacă persoana care trebuie să returneze paletul nu poate face acest lucru, trebuie să elibereze un bon, digital sau pe hârtie, valabil ca „document de credit necorespunzător ce poate fi transferat către terți fără nicio restricție de formă, semnat corespunzător, cuprinzând data, numele emitentului și al beneficiarului, tipul și numărul de paleți care urmează să fie returnați”.

În cazul în care voucherul nu deține aceste informații, deținătorul poate „să solicite de îndată persoanei responsabile să restituie o sumă egală cu valoarea de piață a fiecărui palet, determinată conform paragrafului 6, înmulțită cu numărul de paleți nereturnați”. Voucherului se aplică articolul 1992 din Codul civil. Iar dacă paletul nu este returnat în termen de șase luni de la emiterea voucherului, persoana în cauză trebuie să plătească o sumă egală cu valoarea de piață a platformei. Atunci când emitentul voucherului returnează paletul sau plătește valoarea corespunzătoare, proprietarul voucherului trebuie să îl returneze.

În termen de șaizeci de zile de la intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Dezvoltării Economice trebuie să emită un Decret prin care să se precizeze „caracteristicile tehnice şi calitative precum și valoarea de piață a paletului interschimbabil”. Decretul va indica și structura ministerului care trebuie să supravegheze funcționarea corectă a sistemului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut