Parchetul din Piacenza a anunțat pe 15 noiembrie 2022 rezultatul Operațiunii Hermes, o anchetă începută în 2020 împotriva unei „mari companii de transport”, acuzată de exploatarea șoferilor străini prin deschiderea unei filiale în afara graniţelor. Ancheta a scos la iveală „un sistem complex”, în care compania ar fi recrutat 44 de subiecți din afara UE – furnizându-le documente false de identitate – pentru a-i angaja ca șoferi „în condiții de exploatare”. În realitate, acești șoferi nu au fost angajați direct de firma din Piacenza, ci de alte firme, aferente acesteia, cu sediul tot în străinătate.

Exploatarea șoferilor era facilitată de faptul că aceștia aveau documente false și nevoie de un loc de muncă. Anchetatorii spun că firma de transport i-a obligat să lucreze în ture istovitoare și i-a cazat în spaţii improprii între curse. Salariile erau mai mici decât cele prevăzute de contractul național și disproporționate față de activitatea desfășurată. Plățile erau reduse dacă șoferii nu lucrau ore suplimentare sau depăşeau termenele de livrare. Mai mult, aceştia au fost nevoiţi să plătească, în rate, documentele false și costul cazării, precum și orice daune cauzate vehiculelor.

Ancheta a luat naștere în 2020 după niște investigații efectuate asupra companiei din Piacenza, care s-au concretizat cu arestarea unui șofer brazilian, angajat al companiei, care arătase documente grecești false într-un control rutier din Trento. Pe lângă Brazilia, compania a recrutat șoferi din Turcia și Moldova. Ancheta i-a condus pe agenţi la cazarma în care se cazau şoferii, în incinta firmei de transport, care erau insalubră şi risca să se prăbuşească sau să ia foc. Pe lângă adăpostirea șoferilor, curtea companiei era folosită pentru activități ilegale de reparații și schimb de anvelope.

La această investigație a Poliției s-a alăturat Garda Financiară, pentru a descoperi infracțiuni administrative și fiscale, notează Trasporto Europa. Printre acestea se numără și înființarea unei companii de transport în Bulgaria. La finalul anchetei, judecătorul din Piacenza a emis cinci măsuri preventive (o arestare, două de arest la domiciliu și două cu obligații de prezentare la poliție) și a cercetat alte douăsprezece persoane în libertate. Cele mai grave infracțiuni includ angajarea ilegală, susținerea și favorizarea imigrației ilegale și falsificarea documentelor publice. Pe lângă arestări, magistratul a dispus sechestrul bunurilor firmei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut