Parchetul Como a deschis o anchetă împotriva a 21 de persoane și 19 companii, cu privire la o fraudă fiscală colosală de 21 de milioane de euro, care a avut loc în domeniul logisticii și distribuției. În centrul investigației se află 17 cooperative, un consorțiu și un SRL care operează în provincia Como.

Unele firme ale grupării ar fi emis facturi pentru tranzacții inexistente în valoare de 21,1 milioane de euro către celelalte, care astfel au putut sustrage 4,2 milioane de euro. Mai mult, acestea ar fi omis să depună declarația fiscală, sustrăgând astfel încă 1,6 milioane de euro și au folosit compensații fiscale necuvenite, cu o evaziune de încă 1,8 milioane de euro. Cu ajutorul evaziunii, companiile consorțiului și-au putut oferi serviciile la prețuri mai mici decât concurenții lor.

Garda Financiară a reconstituit acest mecanism prin investigații documentare și bancare, care au identificat cooperative ținute în viață pe perioade scurte, care nu plăteau impozite. Aceste firme aveau sarcina de a angaja muncitori, care erau de fapt conduși de consorțiu și de SRL, care erau în regulă din punct de vedere fiscal și desfășurau doar activități manageriale și administrative. Cooperativele au emis facturi către societatea-mamă care percepeau costuri false pentru personal, permițându-le să reducă datoria de TVA și să nu plătească şi contribuțiile muncitorilor.

Banii plătiți cooperativelor, pe lângă plata lucrătorilor, au fost folosiți de organizatorii fraudei prin retragerea de numerar, cecuri sau prin transferuri bancare în favoarea lor, pentru a-și plăti propriile cotizații sau pentru cheltuieli personale. Ceea ce constituie o altă infracțiune, deoarece aceste cooperative nu pot avea profit. După câțiva ani de activitate, cooperativele au fost închise pentru a redeschide altele, ca și clienți, cu aceiași angajați (încadrați fără știrea lor).

La finalul anchetei, Procurorul a stabilit 14 măsuri, din care 9 de închisoare, 4 de arest la domiciliu, o obligație de prezentare la autoritatea judiciară și sechestrul preventiv pentru suma de 7,7 milioane de euro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut