Pe 22 noiembrie 2021, Garda Financiară din Perugia, Italia, a anunțat rezultatul unei anchete privind o fraudă fiscală de peste trei milioane de euro efectuată prin înființarea unor false companii de transport rutier și logistică. După cum se întâmplă în aceste cazuri, evaziunea vizează TVA și are loc cu emiterea de facturi pentru servicii niciodată prestate, cu scopul de a acumula credite fiscale. În centrul organizației se află un consorțiu cu sediul în Perugia care a primit comenzi de la companii de transport și logistică din provincie şi care a funcționat apoi ca o franciză pentru curierii naționali.

Acest consorțiu, care nu avea angajați, subcontracta serviciile către companii cu capital social foarte mic care însă aveau numeroși angajați, printre care hamali și șoferi care făceau munca, dar în același timp înregistrau în conturi achiziții inexistente de milioane de euro, astfel încât să acumuleze credite false de TVA utilizate în compensare la plata contribuțiilor angajaților.

Potrivit anchetatorilor, contractele de achiziție și subcontractare ale acestui mecanism au simulat furnizarea ilegală de forță de muncă sau relații de muncă între angajați și companiile client, care au folosit astfel forță de muncă ieftină. Aceasta le-a permis magistraților să stabilească o relație directă de organizare și direcție a muncii între clienți și lucrători, aplicând statutul de „inexistent legal” facturilor emise de companii și de consorțiu, deoarece se referă la ipoteza intermedierii ilegale a muncii, a contractelor regulate de achiziții și subcontractare.

La finalul cercetării, potrivit Trasporto Europa, judecătorul de instrucție din Perugia a admis cererea procurorului privind sechestrul preventiv a 3.372.372,67 euro, sumă echivalentă cu frauda fiscală efectuată în perioada 2017-2019 prin folosirea facturilor și documentelor pentru tranzacții inexistente și despăgubiri necuvenite.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut