Consiliul de Miniștri din Italia din 16 septembrie 2021 a aprobat Decretul Lege care impune certificarea verde Covid-19 (Green Pass) pentru lucrătorii din sectoarele publice și private, incluzând astfel și întregul lanț logistic și transportul de mărfuri. Această obligaţie se va aplica din 15 octombrie până în 31 decembrie 2021, dată la care starea de urgență ar trebui să înceteze (cu excepția unor prelungiri suplimentare).

Textul prevede că: „oricine lucrează în sectorul privat este obligat, în scopul accesării locurilor în care se desfășoară activitatea menționată, să dețină și să prezinte la cerere certificatul verde Covid-19”. Acest lucru se aplică, de asemenea, „tuturor persoanelor care desfășoară munca sau instruirea sau munca voluntară în locurile menționate, pe baza contractelor externe”.

Cei scutiți de vaccinare sunt scutiți de obligație pe baza unei certificări medicale eliberate conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății. Angajatorii trebuie să verifice conformitatea cu aceste cerințe, chiar și pe bază de eșantion. Cei care nu au certificatul verde trebuie suspendați „pentru a proteja sănătatea și siguranța lucrătorilor la locul de muncă“. Cu toate acestea, ei nu pot fi concediaţi sau nu poate avea consecințe disciplinare, dar „pentru perioada de suspendare nu li se datorează niciun salariu sau altă remunerație”.

Companiile care au mai puțin de cincisprezece angajați pot înlocui lucrătorul suspendat pe termen determinat după a cincea zi de neprezentare a certificatului pe o durată corespunzătoare celei din contractul de muncă. Suspendarea trebuie comunicată imediat lucrătorului și rămâne în vigoare până la prezentarea certificatului verde Covid-19 sau până la 31 decembrie 2021. În cazul încălcării dispoziției, compania va fi amendată cu o penalitate între 600 și 1.500 de euro.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut