În dimineața zilei de 9 februarie 2023, Garda Financiară din Trento a ridicat 41 de persoane, din care 12 străini, în cadrul unei investigații internaționale privind frauda în importul și comerțul cu motorină pentru autovehicule în Italia. În plus, agenţii au pus sub sechestru preventiv bunuri în valoare de 3,2 milioane de euro, inclusiv o benzinărie și 48 de vehicule.

Investigaţia a început odată cu verificarea unei cisterne care venea din Germania în interportul Trento. Camionul era condus de un șofer leton și avea o încărcătură formată oficial din 26.000 de litri de ulei lubrifiant. Însă o verificare mai aprofundată a scos la iveală că rezervorul conținea motorină și, prin urmare, Parchetul a deschis un dosar. Investigația a continuat cu interceptări și referințe încrucișate de informații, reconstruind un „trafic internațional uriaș și consolidat de motorină, gestionat de subiecți din Letonia, Lituania, Germania și Italia, având ca scop introducerea și comercializarea pe teritoriul italian a motorinei prin evaziune fisdcală, fără acciză”, explică Trasporto Europa.

Anchetatorii au reconstituit 204 episoade de import ilicit, constatând introducerea în Italia a 5 milioane de litri de motorină în 2021-2022. În fruntea organizației pare a fi un lituanian cu reședința în Germania, ajutat de un proprietar leton al unei companii de transport rutier de mărfuri. Aceștia ar fi aprovizionat trei complici din provincia Foggia care jucau rolul de angrosişti.

Interceptările au scos la iveală că motorina provenea dintr-un depozit din Germania. În loc de cisterne ADR, transportul se făcea în containere mari de plastic, încărcate în camioane cu plăcuțe letone sau lituaniene, care intrau în Italia prin pasul Brenner, încălcând toate reglementările de siguranță. Apoi, combustibilul era dus în depozitele din provinciile Foggia, Bari și Barletta-Andria-Trani, unde era turnat în cisterne care aprovizionau distribuitorii, dar și firme de construcții, companii de transport rutier de mărfuri și depozite comerciale. Vehiculele circulau cu documente de transport și fiscale false care atestau plata accizelor, emise de două companii din Napoli și Foggia. Printre bunurile sechestrate la finalul operațiunii se numără o benzinărie și 48 de vehicule, inclusiv autotractoare și remorci. Agenţii au confiscat și 50.000 de litri de motorină care au ajuns la pompierii din Trento pentru aprovizionarea vehiculelor de urgență.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare