Luna trecută, Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat proiectul de lege pentru revizuirea Codului Rutier. Textul trece acum prin Parlament, guvernul având obiectivul de a fi aprobat toamna aceasta. Noile măsuri, potrivit Uominie e Trasporti, prevăd reguli mai stricte cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în timpul conducerii vehiculelor şi nu numai.

Pentru cei care vorbesc la telefonul mobil (fără hands-free) în timp ce conduc, noua legislație prevede sancțiuni mult mai mari. Acestea cresc de la 165-660 de euro, la 422-1.697 de euro – cu suspendarea permisului de conducere de la 15 zile la 2 luni, la prima încălcare. În cazul recidivei în termenul de doi ani, pe lângă sancțiunea de suspendare a permisului de conducere de la 1 la 3 luni (prevăzută deja de actualul Cod), se adaugă amenda de la 644 la 2.588 de euro şi 8 puncte de penalizare la prima abatere sau 10 puncte la a doua încălcare.

Art. 173 din Codul Rutier instituie pedeapsa pentru folosirea unui telefon mobil doar „în timpul conducerii”. Cu toate acestea, există cazuri în care nu este clar dacă vehiculul este considerat staționar sau în mișcare, cum ar fi, de exemplu, într-o coadă sau la un semafor. Nici cozile nu sunt toate la fel: unele par nesfârșite, în timp ce altele merg în rafale, cu opriri, încetiniri și accelerări bruște. În speță, jurisprudența este mai degrabă concordantă și se referă la Hotărârea 23331/2020 a Casației. Potrivit Curții Supreme, este permisă utilizarea dispozitivului numai dacă aglomerația este de natură să forțeze vehiculele să rămână staționare suficient de mult timp, dar dacă se procedează „opriri și porniri”, șoferul trebuie să rămână întotdeauna gata de reluare a călătoriei, deci utilizarea unui instrument electronic ar împiedica și mai mult traficul.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare