
Japonia a lansat o reformă a programului de lucru pentru șoferii de camion, care va intra în vigoare la 1 aprilie 2024, al cărei scop este limitarea orelor suplimentare. În privința inițiativei guvernamentale, reprezentanții industriei au făcut previziuni pesimiste și prevăd chiar o criză în 2024, scrie actu-transport-logistique.fr.
Guvernul japonez susține că reforma este esențială pentru șoferii care acum lucrează ore suplimentare pentru a câştiga mai mult.
Analiștii estimează că un șofer profesionist japonez câștigă în medie echivalentul a 30.000 de euro, cu 10% mai puțin decât salariul mediu din țară. În același timp, programul său de lucru este cu 20% mai lung decât media Japoniei. Potrivit firmei de consultanță Roland Berger, până în 2030 numărul șoferilor de camion din țară va scădea cu 20%, ceea ce va afecta a treia economie a lumii.
Totuși, potrivit reprezentanților industriei, o viitoare lege a orelor suplimentare pentru şoferi este mai probabil să-i condamne la sărăcie și să-i oblige să părăsească profesia, întrucât salariul de bază nu le permite să trăiască demn.
Sectorul vânzărilor și logisticii se teme deja de o agravare a deficitului de șoferi. Se estimează că noua lege ar putea cauza daune de 70 de miliarde de euro dacă o treime din încărcătură nu va fi livrată. Mai mult, 98% din cele 62.000 de companii de transport de marfă din țară sunt întreprinderi mici. Piața este, de asemenea, sub presiunea concurenței acerbe și a prețurilor ridicate la combustibil.
Un sondaj realizat de guvernul japonez a arătat că transportatorii pot transfera doar 20% din costurile crescute clienţilor, ceea ce va face extrem de dificilă angajarea de noi şoferi care să suplinească reducerea programului celorlalţi