Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de aproape 50 de miliarde de lei în 2023, după un avans anual de 13,9%, potrivit ultimei analize KeysFin. IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 78% din total portofoliu și un avans anual de 17%, în timp ce împrumuturile către populație au reprezentat 21% din total și au crescut în 2023 cu doar 5% față de anul anterior.

Parlamentul a adoptat la sfârșitul lui martie un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare și cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN-uri. Astfel, costurile totale ale creditului ar fi limitate la dublul sumei împrumutate, dar apar și limite zilnice de dobândă, în funcție de valoarea împrumutului.

Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiții imobiliare ar urma să fie limitată la cel mult 8% peste rata dobânzii la facilitatea de creditare (deci nivelul maxim ar fi 16%), iar cele de consum DAE nu poate depăși cu peste 27%, deci nivelul maxim ar fi 35%.

La momentul redactării analizei de către KeysFin, legea fusese trimisă la Președintele României pentru promulgare și va fi aplicabilă la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat 97% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 2% din total, potrivit BNR. Aproape 89% dintre creditele acordate de IFN-uri populației au fost în lei, urmate de cele în euro cu 10,7% și alte valute cu 0,6% în decembrie 2023. „Față de finelel lui 2022 observăm o creștere cu 19% în cazul ponderii creditelor acordate populației în euro și cu doar 4% a ponderii creditelor în lei. De cealaltă parte, 82% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei cu 18% din total, potrivit datelor BNR. Din perspectiva maturității, observăm că 58% din portofoliul de credite în euro acordate companiilor nefinanciare aveau scadența cuprinsă între 1 și 5 ani, 21% aveau scadența peste 5 ani, iar 4% mai puțin de un an”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 18,8 puncte procentuale (p.p.) față de decembrie 2022, la 3,2% în septembrie 2023, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul companiilor (-18,3 p.p.), la 2%, potrivit BNR. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populației a rămas de peste 2 ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populație (6,6% comparativ cu 3,8% în cazul creditelor bancare).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut