Cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut în 2021 cu peste 20% față de 2020, la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei. Astfel, în linie cu estimările analiștilor KeysFin, piața de vin locală a depășit cu 3,4% maximul anterior din 2017, de puțin peste 2 miliarde de lei și a fost cu 55% peste nivelul din 2012.

„Pentru 2022, estimăm continuarea creșterii pieței vinului și depășirea maximului istoric atins în 2021, la peste 2,3 miliarde de lei, în baza datelor de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OVIS) și a inflației anuale de aproape 11% în cazul vinului, raportată de INS”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre furnizorii de soluții de business information din România.

În 2021, în România existau 611 de companii care aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri, cu 1% mai mule față de 2020 și în creștere cu 25% comparativ cu 2012.

În ceea ce privește topul producătorilor locali, liderul pieței a rămas Cramele Recaş, cu o cotă de 12% din total. Urmează Jidvei, cu o cotă de 8,7% din total, Cotnari (7,9%), Zarea (7%) și Crama Ceptura (6,9%). Primii 10 producători de vin au avut o cifră de afaceri cumulată de aproape 1,2 miliarde de lei (56% din piaţă).

Consumul de vin a înregistrat o creștere de aproximativ 12% după ieșirea din pandemie, odată cu redeschiderea restaurantelor și reluarea evenimentelor publice. În 2021, un român a băut cu 2,6 litri mai mult vin față de 2020, ajungând în medie la 23,7 litri, potrivit INS. Românii preferă vinul autohton, peste 95% din producție fiind consumată pe piața internă.

Resursele totale de vinuri din România au crescut cu 658.100 hl față de 2020, la 7.795.000 hl în 2021. Avansul s-a datorat în principal producției de vinuri care a crescut cu 11,5% (+467.800 hl). Importul de vinuri și stocul inițial de vinuri au crescut, cu 31,3% la 582.000 hl, respectiv cu 2%, la 2.695.000 hl. Exportul de vinuri a scăzut cu 9.900 hl față de anul precedent, la 189.000 hl în 2021, potrivit INS.

La nivel mondial, producția de vin este estimată în 2022 la 260 milioane hectolitri, volumul fiind cu 1% sub nivelul din 2021. În ceea ce privește UE, volumul producției de vin este estimat la 157 milioane hectolitri pentru 2022, cu 2% peste nivelul din 2021. Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE după menținerea la nivelul de 50,3 milioane hectolitri, Franța își consolidează poziția a doua după o creștere de 17% la 44,2 milioane hectolitri, iar Spania închide clasamentul cu 33 milioane hectolitri, după o scădere de 6% în 2022, potrivit estimărilor OVIS.

România rămâne al șaselea producător european în ciuda secetei, cu 4,6 milioane hectolitri, după un avans de aproximativ 4% în 2022.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut