Piața va fi axată pe obținerea de finanțări, atât publice, cât și bancare și europene pentru instalarea panourilor solare, iar cea mai căutată opțiune de către IMM-urile românești va fi închirierea sistemelor fotovoltaice.

Într-un context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie și se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piața de sisteme fotovoltaice, cu o cerere în creștere, în special în mediul rural, și cu un interes ridicat pentru finanțări din partea IMM, arată previziunile companiei de consultanţă şi instalare de sisteme fotovoltaice Kilowat.

Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va menține cel puțin la fel în 2024 ca anul trecut. “Vedem un an extrem de energic pe piața de sisteme fotovoltaice, mai ales într-un context economic considerat incert de mulți români. Pentru a se pregăti pentru vremuri mai grele, numărul panourilor solare va crește în România, cu sau fără finanțare de la stat. Resimțim tensiunea nevoii tot mai mari pentru sisteme fotovoltaice și vedem un interes crescut în special în mediul rural, unde mulți români nu mai doresc să amâne momentul în care vor deveni independenți energetic”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Totodată, se accentuează cererea de sisteme fotovoltaice din partea firmelor, care vor accesa finanțări. Nevoia IMM pentru optimizare energetică este din ce în ce mai mare și pentru a rămâne competitive, direcționând economiile obținute prin trecerea la energie verde în proiecte pentru creșterea business-ului. Kilowat estimează o creștere de 50% a cererii pentru asistență pentru găsirea variantei optime de finanțare pentru companii.

Cel mai interesate de instalarea de panouri solare sunt firmele cu activitate de producție și din HoReCa, unde consumul de energie este ridicat. “2024 vine cu un trend puternic: nevoia mare de finanțări. Astfel, piața de fotovoltaice va fi axată pe finanțări de orice tip, de la cele publice, bancare, non-bancare și europene. Firmele vor prefera să colaboreze cu furnizori care oferă posibilitatea de finanțare pentru instalarea panourilor solare, iar în acest sens credem că varianta de închiriere a sistemelor fotovoltaice, cu o rată fixă lunar, fără necesitatea unui credit clasic, va fi cea mai solicitată de către IMM. Din 2023, am pus la dipoziția firmelor această soluție inovatoare pentru a le ajuta să beneficieze de avantajele panourilor solare, fără stresul și cheltuielile suplimentare ale unui credit bancar standard, mai ales că, la finalul contractului de închiriere, proprietatea sistemelor va fi transferată către beneficiari. Companiile vor să reducă costurile tot mai mult, iar instalarea de panouri solare este printre primele opțiuni pentru ele în 2024”, spune Albert Soare.

De asemenea, vor fi folosite tot mai multe sisteme fotovoltaice pentru energie pentru stațiile de încărcare auto, pentru trotinete, biciclete și scutere electrice. Un interes aparte va fi și din zona de administrație publică, unde multe instituții publice vor dori să instaleze panouri solare pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică.

În paralel cu creșterea cererii pentru sisteme fotovoltaice, va crește și cererea pentru baterii mari, care devin tot mai esențiale în sectorul energiei regenerabile. Centralele fotovoltaice mari vor fi obligate să integreze baterii mari pentru a asigura o stocare eficientă a energiei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut