Disponibilitatea redusă a paleților și costurile rezultate dintr-o cerere care depășește oferta sunt tot mai problematice acum. Mai ales că şi înainte de invazia Rusiei în Ucraina, producția și distribuția de paleți erau insuficiente, ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi preocupărilor lanțului pentru ambalarea, manipularea și depozitarea mărfurilor.

Potrivit asociației comerciale franceze La Chaîne Logistique du Froid, care reprezintă 120 de companii, paleții sunt tot mai greu de găsit şi asta în principal din cauza lipsei materiilor prime necesare producției de paleți, în special a lemnului şi sistemelor de legătură. Ca o consecință directă a situației, prețul per palet a crescut de la 7 EUR la 29 EUR.

Cel mai important motiv al creșterii abrupte a prețului este situația din Ucraina, consideră un mare producător de lemn industrial și exportator de paleți. Acesta nu mai este în măsură să furnizeze cele 15 milioane de paleți pe an pentru lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, din cauza ravagiilor pe care Rusia le-a declanșat.

Însă nu doar din cauza războiului din Ucraina industria paleților se scufundă.

Sancțiunile împotriva Rusiei și a asociatului său în ofensiva împotriva Ucrainei, Belarus, au contribuit la situația actuală, deoarece cele trei țări împreună sunt responsabile pentru 25% din utilizarea paleților la nivel mondial.

Din cauza penuriei, prețul paleților reciclați a crescut în Europa de la 4-5 euro, la 10 euro. „Fără paleți, procesele de aprovizionare nu pot fi realizate cu succes. Este urgent să ne așezăm în jurul mesei pentru a găsi un echilibru mai bun între cerere și ofertă”, a declarat directorul La Chaîne Logistique du Froid, Valérie Lasserre, pentru Loadstar.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare