Industria păsărilor de curte – cea mai consumată proteină animală din Marea Britanie -, este ameninţată de o criză mare a forței de muncă, trage un semnal de alarmă British Poultry Council (BPC), îndemnând guvernul să acționeze rapid pentru a rezolva această problemă. „Sectorul britanic al cărnii de pasăre a crescut semnificativ, dincolo de disponibilitatea forței de muncă din Marea Britanie în zonele în care operează. Dat fiind că 60% dintre lucrătorii din industria cărnii de pasăre – 22.800 de persoane – erau cetățeni ai UE, în ultimele săptămâni, industria a raportat o scădere de 10% a producției, din cauza penuriei de lucrători în agricultură și prelucrare”, informează BPC.

Directorul executiv al BPC, Richard Griffiths, consideră că producătorii britanici de alimente au demonstrat o rezistență fenomenală și au muncit incredibil pentru a hrăni națiunea în cea mai mare criză din ultimele decenii. „E momentul ca Guvernul să sprijine întreprinderile britanice pentru a se asigura că mâncarea britanică de calitate nu scade. Nu putem risca să creăm un sistem alimentar pe două niveluri în care importăm alimente produse la standarde mai mici și numai cei bogați să-şi poată permite produse britanice de înaltă calitate.”

Posturile de tip entry level sunt cele în care sectorul se confruntă cu cea mai mare dificultate. „În general, operăm în zone cu multe locuri de muncă locale, deci există o limită a disponibilității lucrătorilor din Marea Britanie și un apetit neglijabil din partea lucrătorilor britanici de a se muta din alte părți ale țării. Referitor la forța de muncă din afara Regatului Unit – fie din UE, fie din afară – am văzut reducerea numărului de persoane dispuse să vină în Marea Britanie, barierele imigraționale în ceea ce privește salariul și calificarea fiind ridicate cu mult dincolo de ceea ce putem gestiona, iar costul aducerii oamenilor este prohibitiv.”

Companiile producătoare de carne de pasăre sunt hotărâte să găsească un echilibru între forța calificată și investițiile în inovație și tehnologie. „Deşi tehnologia va crea locuri de muncă mai calificate în viitor, vom fi întotdeauna dependenți de oameni. Sectorul nostru are locuri de muncă ce necesită competențe, locuri de muncă ce susțin economia și comunitățile noastre și locuri de muncă ce asigură accesul tuturor la mâncarea britanică. Guvernul trebuie să trateze produsele alimentare ca o problemă de securitate națională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca națiune ar submina producătorii britanici de alimente într-un moment în care Brexit-ul ar trebui folosit ca o oportunitate de a lua problemele de securitate alimentară și nutriție în propriile mâini”, a declarat Richard Griffiths pentru Euromeat.

Fiind un sector care produce peste jumătate din carnea consumată în UK, industria britanică a cărnii de pasăre solicită guvernului să includă lucrătorii din lanțul de aprovizionare cu carne de pasăre pe „lista lucrătorilor calificați”, să reducă pragurile inutile la salarii și abilități şi să creeze căi de a atrage lucrătorii sezonieri cu sarcini administrative minime.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare