British Poultry Council (BPC) avertizează că sectorul se poate confrunta cu o criză gravă, deoarece lipsa muncitorilor cu calificare scăzută este din ce în ce mai mare pe măsură ce guvernul ignoră semnalele transmise de reprezentanții industriei. Industria britanică a cărnii de pasăre se confruntă cu o lipsă semnificativă de lucrători în agricultură și prelucrare, întreprinderile raportând o rată medie de vacantare de peste 16% din forța de muncă totală.

Lipsa creşte alarmant din cauza efectelor Brexitului și se agravează cu un guvern care acționează continuu împotriva intereselor producătorilor britanici de alimente. Sectorul se confruntă în prezent cu o lipsă serioasă de agenți de producție și personal de procesare care sunt lucrători cu calificare scăzută, dar cu un rol incredibil de important în menținerea în permanență a alimentelor în mișcare și hrănirea națiunii în orice moment, a declarat BPC. „Mulţi membri au fost obligați să reducă producția săptămânală de pui cu 5-10%, producția de curcan pe tot parcursul anului cu 10% și estimează că producția de curcan de Crăciun va fi redusă cu 20%. Ca urmare, aprovizionarea se va baza tot mai mult prin import de alimente. Când sectoare alimentare întregi se ridică și spun că se află în cea mai proastă poziție pe care au văzut-o vreodată, atunci e de datoria guvernului să remedieze această catastrofă. Dacă asta înseamnă relaxarea regulilor de imigrație sau acceptarea alinierii de reglementare la UE, atunci aceștia sunt pașii care trebuie luați pentru a pune alimentele britanice pe drumul spre recuperare“, a declarat directorul executiv al BPC, Richard Griffiths.

Ca sector care produce jumătate din carnea consumată în această țară, industria britanică a cărnii de pasăre solicită guvernului să:

– Includă lucrătorii din lanțul de aprovizionare pe „lista lucrătorilor calificați” și „lista ocupațiilor cu deficit” și să reducă pragurile inutile la salarii și competențe.

– Extindă schema lucrătorilor agricoli sezonieri la sectorul cărnii de pasăre, pentru a proteja cererea sezonieră de carne de pasăre și curcani de Crăciun.

– Se asigure că producția de alimente vitale se află la baza programelor de educație.

– Efectueze urgent primul studiu de securitate alimentară.

BPC spune că membrii săi sunt hotărâți să găsească un echilibru între o forță calificată de muncă și investițiile în inovație și tehnologie. „Ca sector, vedem oportunități de a investi milioane de lire sterline în instalații și automatizări pentru a crea un lanț de aprovizionare modern, care să pună alimente sigure, sănătoase și accesibile pe fiecare masă. Însă nu putem face asta în timp ce Guvernul pare hotărât să reducă nivelul producției britanice de alimente.“

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare