Fermierii britanici sunt forțați să reducă producția anul viitor, deoarece un deficit masiv de forță de muncă a făcut ca o cantitate „fără precedent” de alimente să fie aruncată în 2021. Criza aprovizionării cu alimente va avea loc într-un moment în care importurile de produse din UE sunt reduse sub tensiunea crescută.

Cumpărătorii britanici sunt sfătuiți să se pregătească pentru o parte din rafturi goale și pentru o inflație semnificativă a prețurilor alimentelor, pe măsură ce producția din Marea Britanie scade și mai multe bunuri sunt importate. Lipsa disperată de forță de muncă se adaugă unei liste tot mai mari de probleme pentru fermierii din Marea Britanie care se confruntă, de asemenea, cu costurile crescânde pentru transport, energie și îngrășăminte. În acest timp, supermarketurile luptă pentru a menține prețurile scăzute, în timp ce concurează pentru cota de piață cu lanțurile de discounteri.

Cultivatorii spun că au fost forțați să arunce milioane de kilograme de produse, inclusiv afine, zmeură, mere, frunze de salată, roșii și flori.

Companiile de prelucrare a alimentelor au fost lovite chiar mai tare decât fermierii de o scădere a numărului de angajaţi, deoarece regulile de imigrare post-Brexit statuează că nu sunt eligibile să angajeze lucrători cu vize sezoniere pentru a-i înlocui pe cei care au părăsit Marea Britanie.

Liderii industriei alimentare au avertizat că situația se va înrăutăți aproape cu siguranță dacă guvernul nu extinde de urgență o schemă pilot care a admis în acest an 30.000 de lucrători temporari. Uniunea Națională a Fermierilor le cere miniștrilor să admită cel puțin încă 50.000 de muncitori străini să culeagă recolte și încă zeci de mii să le prelucreze.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare