Prețurile mari la gaze şi implicit reducerea producţiei de gheaţă carbonică amenință grav transportul frigorific din sectorul alimentar și farmaceutic. Aceasta este opinia grupurilor de interese Evofenedex (expeditori) și ACN (Airfreight Schiphol).

Un număr mare de furnizori de servicii logistice în transportul de produse farmaceutice și produse proaspete se luptă cu ratele puternic crescute pentru gheața carbonică, folosită, printre altele, pentru transportul de medicamente cu temperatură controlată. Sectorul logistic se teme, de asemenea, de lipsuri majore de gheață carbonică din cauza reducerii producției, printre altele, la fabrica de îngrășăminte Yara din Sluiskil, din cauza prețurilor ridicate la gaz. Aici se produce îngrășământ, printre altele, din gaze naturale, CO2 fiind eliberat ca produs rezidual. Acesta este apoi transformat în gheață carbonică printr-un proces de înghețare de către Nippon Gases, în Sluiskil. Din cauza prețurilor mari la gaze, fabrica de îngrășăminte din Zeelanda a oprit practic producția, forțând Nippon Gases să oprească producția de gheață carbonică pentru logistică și alte industrii. Săptămâna trecută, compania a informat deja clienții că nu mai poate garanta furnizarea de CO2 lichid și gheață carbonică. „Este un caz de forță majoră”, spune directorul Benelux Johan Desmet de la Nippon Gases în ziarul belgian De Tijd.

Între timp, Evofenedex și ACN și-au împărtășit deja îngrijorările cu Ministerul Afacerilor Economice și Climei cu privire la deficitele iminente. ACN vorbește chiar despre o „situație nesănătoasă a pieței” și solicită o acțiune rapidă din partea ministerului, deoarece transportul implică adesea bunuri esențiale, cum ar fi medicamentele. „Dacă nu facem nimic, întreaga logistică farmaceutică va fi în curând în pericol”, spune directorul ACN, Maarten van As. El consideră că transportul farmaceutic ar trebui să aibă prioritate în livrarea de gheață carbonică, potrivit Nieuwsblad Transport.

Retailerul alimentar online Picnic a oprit deja vânzarea și distribuția de produse congelate luna aceasta din cauza penuriei de gheață carbonică. Gheața carbonică este, de asemenea, utilizată pe scară largă la abatoare și există riscul unor probleme grave. Se vorbește chiar despre o creștere de cinci ori a prețului gheții carbonice.

Din cauza prețurilor ridicate la gaze, conform Fertilizers Europe, 70% din producția europeană de îngrășăminte a ajuns deja într-un blocaj. Prin urmare, este o chestiune de câteva săptămâni până când acest lucru va duce la o nouă penurie de CO2 și de gheață carbonică în Europa, potrivit organizației belgiene Essenscia.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut