În primele șase luni ale acestui an, numărul conflictelor de muncă a crescut cu 25% față de perioada similară a anului trecut, iar principalul motiv (72% din cazuri) este recuperarea salariilor și beneficiilor neplătite, potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Lituania (VDI).
Potrivit VDI, a crescut numărul pretențiilor referitoare la salarii, la legalitatea concedierii, condițiile de angajare, amenzi, acorduri de neconcurență și confidențialitate, relații precontractuale și daune morale.
În special, în 2023 a crescut semnificativ numărul de reclamații privind recuperarea salariilor (+946 de cereri), precum și legalitatea concedierii (+180 de cereri). Numărul de cereri privind termenii contractului de muncă s-a dublat (de la 129 la 269), iar numărul de cereri pentru acordarea de amenzi aproape s-a dublat (de la 86 la 161). În plus, s-a dublat numărul de reclamații privind acordurile de neconcurență și confidențialitate (de la 7 la 14), au crescut de cinci ori contestaţiile privind relațiile necontractuale (de la 2 la 11) și cu aproximativ 20% cele privind nediscriminarea și confidenţialitatea (de la 2 la 10). Au existat şi multe cereri de daune morale.
În perioada analizată, numărul litigiilor colective a scăzut de aproape trei ori (8 cereri). Pretențiile privind legalitatea concedierii de la locul de muncă au devenit de cinci ori mai puține (3). Numărul de litigii pentru toate celelalte cereri (daune materiale, timp de muncă și odihnă, violență psihologică, discriminare etc.) a rămas același față de 2022.
Majoritatea cererilor au legătură cu firme din sectorul construcțiilor (705) și sectorul transport și depozitare (453).
În total, în perioada specificată, au fost primite 3.617 cereri, din care 3.027 au fost depuse de cetățeni lituanieni şi 590 de străini.
Potrivit Logist.Today, după examinarea cererilor, aproximativ 43% au fost satisfăcute sau parțial satisfăcute, iar aproximativ 22% au rezultat într-un acord de pace. În total, VDI a decis să recupereze 5,24 milioane de euro. S-au acceptat 5,16 milioane de euro în favoarea angajaţilor, iar 81.136 de euro în favoarea angajatorilor. În prima jumătate a anului, sumele de încasat au crescut pentru angajați de aproape 1,3 ori, iar pentru angajatori de aproape 1,1 ori.