Guvernul lituanian a aprobat o cotă anuală de lucrători din țări terțe, pentru a-şi proteja piaţa muncii, scrie LRT.lt. Potrivit legii, cota anuală nu va depăși 1,4% din numărul rezidenților permanenți ai Lituaniei, publicată de Agenția de Stat pentru Date la 1 iulie anul trecut, și va ține cont de capacitatea autorităților de a elibera permise de ședere și de a controla numărul de străini care lucrează.
Parlamentul lituanian (Seimas) a introdus o cotă anuală de 40.000 de lucrători din țări terțe, pentru că, după cum a declarat viceministrul Securității Sociale și Muncii, Vytautas Šilinskas, în prezent există aproximativ 150.000 de șomeri lituanieni înregistrați la serviciul de ocupare a forței de muncă. Potrivit acestuia, cota va fi stabilită anual de ministrul Securității Sociale și Muncii, după consultarea ministrului Afacerilor Interne. „Vrem ca lituanienii să ai acces prioritar la locurile de muncă, dar nu suntem împotriva străinilor care lucrează. Vrem doar să ne asigurăm că resortisanții țărilor terțe nu îi scot pe localnici de pe piaţă.”
Şeful Institutului pentru Democrație, Egle Radishauskienė, a remarcat însă că migranții nu îi înlocuiesc pe lituanieni, ei lucrând în locuri de muncă pe care localnicii nu le aleg. „De exemplu, ei nu vor să lucreze ca șoferi pe distanțe lungi, care sunt în principal resortisanți din țări terțe. În cele mai multe cazuri, cetățenii noștri nu fac această muncă.”
Secretarul general al Alianței Internaționale pentru Transport și Logistică, Povilas Drizhas, a spus că nu este clar de ce a fost ales plafonul de 40.000 de persoane. El consideră că a fost folosit exemplul Estoniei, care nu este potrivit pentru Lituania, deoarece situația economică din Estonia este complet diferită. „Acolo, sectorul IT reprezintă până la 20% din PIB, iar în Lituania – până la 1%. În țara noastră, până la 10% este reprezentat de transport, care este cel mai susceptibil la angajarea cetățenilor din țări terțe. În consecință, aceste exemple au fost complet irelevante pentru noi, nu am avut răspunsuri și, prin urmare, încă ne întrebăm de ce această cifră este atât de mare.”