Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Lituania (VDI) a vorbit despre necesitatea ca angajatorii să indice corect salariile pentru posturile vacante publicate.

Compania care publică un anunţ de angajare trebuie să furnizeze informații cu privire la valoarea și/sau intervalul salariului propus, stipulează Art.25 h.6 din Codul Muncii din Lituania. „Angajatorii pot alege dacă publică doar salariul de bază propus, doar intervalul de salarii sau ambele. Dacă se alege să indice un interval de salariu, acesta trebuie să cuprindă formularea „de la și la”, de exemplu „de la 850 de euro, la 1.050 de euro”. Apoi, potrivit Logist.Today, anunțul de post vacant nu poate indica doar suma „de la”, de exemplu, „de la 850 de euro”, sau să formuleze un interval de salariu, indicând doar suma „până la”, de exemplu, „până la 1.050 de euro”, precizează Ieva Piliciauskaitė, șeful Departamentului Dreptul Muncii

Anunţul trebuie să indice şi dacă suma prezentată este brută sau netă. Potrivit lui Ieva Piličiauskaitė, majoritatea angajatorilor indică cel mai adesea salariul propus, dar nu respectă întotdeauna prevederile Codului Muncii. De exemplu, uneori salariile sunt alocate abstract, adică este indicat doar „de la” sau „până la”, iar uneori bonusurile pentru rezultatele obținute ale muncii, remunerația și așa mai departe sunt incluse în salarii.

Toate acestea pot induce în eroare potențialii angajați. Prin urmare, dacă în anunțul de angajare sunt necesare informații despre plăți suplimentare, cum ar fi indemnizații, bonusuri, diurne și alte forme suplimentare de salariu, acestea pot fi incluse în anunț, dar trebuie afișate separat de suma de bază propusă sau de intervalul acestuia. De exemplu, o postare de locuri de muncă poate indica un salariu de bază de 900 EUR până la 1.100 EUR (brut sau net), urmat de bonusuri separate de performanță, cum ar fi 200 EUR până la 300 EUR (brut sau net). Anunțul poate include, de asemenea, un anumit salariu și niciun interval.

Potrivit Codului contravențiilor administrative, nerespectarea acestor prevederi atrage o amendă între 240 şi 880 de euro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut