Ministerul lituanian pentru Securitate Socială și Muncă a propus guvernului să retragă o parte din cerinţele depuse la Curtea de Justiție a UE cu privire la Pachetul Mobilitate adoptat anul trecut. De exemplu, ministerul sugerează că Lituania nu ar trebui să conteste cerința care împiedică șoferii să se odihnească în cabina camioanelor. „Este foarte important ca angajatorii să se asigure că șoferii se odihnesc în afara cabinei vehiculelor în fiecare săptămână și să facă acest lucru în condiții adecvate, respectând standardele igienice“, a declarat ministrul Monika Navickiene pentru BNS. Ministerul propune, de asemenea, să nu conteste cerința ca șoferii de camioane să se întoarcă la locul de reședință sau la sediul companiei la fiecare patru săptămâni, deoarece Comisia Europeană a spus că este doar o recomandare. Propunerile sunt prezentate guvernului și acesta va lua decizia finală.

Ministrul transporturilor, Marius Skuodis, a declarat că Lituania este în favoarea dispozițiilor care îmbunătățesc condițiile lucrătorilor, dar este împotriva cerinței pentru întoarcerea camioanelor în țara de înregistrare la fiecare opt săptămâni. Ultima cerință a fost criticată și de Comisia Europeană, deoarece a afirmat că o astfel de regulă ar crește poluarea și ar submina piața internă a UE.

Lituania a intentat câteva procese la Curtea de Justiție a UE cu privire la anumite dispoziții ale Pachetului Mobilitate și, de asemenea, anul trecut, s-a alăturat altor șase procese din alte state împotriva dispozițiilor Pachetului Mobilitate privind întoarcerea obligatorie a camioanelor în țara lor de înmatriculare și restricțiile de cabotaj. Pe lângă Lituania, alte opt țări, inclusiv Letonia, Estonia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Cipru și Malta, s-au opus noilor reguli, însă erau prea puține pentru ca decizia să fie blocată. Unele dispoziții ale noului Pachet au intrat în vigoare în octombrie, iar o altă parte, inclusiv întoarcerea camioanelor în țările lor de înmatriculare, urmează să intre în vigoare în februarie 2022.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut