Lituania plănuiește să schimbe sistemul de taxare electronică de la jumătatea lui 2024, însă autorităţile se tem că nu vor putea respecta termenul limită din cauza numeroaselor contestaţii depuse în dosarul de achiziţie publică, după cum reiese dintr-un mesaj al Ministerului Transporturilor din Lituania.

Potrivit noului sistem, taxele vor fi calculate în funcție de distanța parcursă şi nu de timpul în care este utilizat drumul. Deşi se doreşte preimplementarea sistemului de la jumătatea anului viitor, experții spun că este puțin probabil ca ideea să fie realizată mai devreme de vara lui 2025. Potrivit lui Marius Svaikauskas, directorul general al Direcției rutiere din Lituania (LAKD), proiectul de colectare a taxelor electronice este în prezent „împotmolit în dispute legale” cu furnizorii de servicii. „De la începutul procedurilor de achiziție publică în 2021, au fost inițiate 4 litigii juridice, din care unul este încă în derulare. Am primit o decizie a instanței de judecată, dar probabil va fi contestată din nou. Trebuie să recunoaștem că participanții la achizițiile guvernamentale își pun interesele de afaceri mai presus de stat și societate, ei folosesc în mod clar toate mijloacele legale posibile și împiedică implementarea acestui proiect important pentru stat. În plus, toate procedurile de achiziții publice sunt în prezent suspendate.”

Potrivit acestuia, chiar dacă litigiile legale sunt finalizate astăzi, furnizorul care a câștigat achiziția guvernamentală nu va putea implementa proiectul la timp – adică până la 1 iulie 2024. „Procedurile de achiziții publice, concepute și dezvoltate pentru a asigura transparența în proces, sunt deschise abuzului. Acest caz este o dovadă clară a modului în care furnizorii de servicii pot bloca procesele de achiziții publice și pot împiedica implementarea proiectelor, argumentând și plângându-se de deciziile nefavorabile”, spune Marius Svaikauskas, citat de Logist.Today.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut