Asociațiile lituaniene de transport și logistică spun că, odată cu intrarea în vigoare a unor noi sancțiuni la adresa Rusiei și a Belarusului, este probabil ca transportatorii lituanieni să fie nevoiți să se retragă de pe aceste piețe. Multe companii lituaniene au înregistrat deja pierderi semnificative, iar deconectarea băncilor ruse de la sistemul SWIFT pune sub semnul întrebării modul în care companiile își vor putea primi banii pentru transporturile efectuate. Pentru aceste companii, orientarea către Occident este o cale de supraviețuire.

În urma invaziei militare a Ucrainei, transportatorii lituanieni care operează în Rusia și Belarus și în alte țări din Est vor trebui să se reorienteze către alte piețe în viitorul apropiat, avetizează Romo Austinskas, președintele Asociației Naționale Lituaniene a Transportatorilor Rutieri, Linava. „Transportatorii care lucrează cu Rusia vor trebui să treacă pe alte piețe în curând, deoarece deconectarea băncilor ruse de la sistemul SWIFT și alte sancțiuni europene asupra țării și afacerilor acesteia fac să fie complet neclar modul în care vor fi efectuate plățile pentru servicii.”

Iar Edmundas Daukantas, președintele Asociației Lituaniene a Transportatorilor și Logisticienilor, a declarat că membrii săi îi solicită ajutorul cu privire la modul în care ar trebui să procedeze în noile condiții. „Am fost invitat la o ședință a consiliului de administrație al unei companii, unde mi se cere să dau sfaturi despre cum ar trebui să procedeze după intrarea în vigoare a noilor sancțiuni. Dar până acum nu am răspunsuri pentru ei. (…) Am contactat şi două companii ai căror manageri încă văd perspective de a lucra în Rusia, dar proprii angajați refuză să facă acest lucru”, a spus Edmundas Daukantas.

Povilas Drižas, secretarul general al Alianței Internaționale pentru Transport și Logistică (TTLA), a spus că nu știe cum va continua să evolueze situația cu clienții transportatorilor din Est, dar acest lucru este prioritar acum. „În acest moment, prioritatea noastră este să ajutăm familiile șoferilor noștri ucraineni, să găsim modalități de a-i duce în Polonia, Ungaria sau orice alt vecin sigur al Ucrainei. Ne gândim cum să contribuim mai eficient la ajutorul oamenilor din Ucraina, suntem în contact permanent cu companiile de transportatori, căutăm capacități gratuite pentru a transporta ajutor umanitar”, a spus șeful TTLA.

Potrivit politologului Ramūnas Vilpišauskas, impactul sancțiunilor internaționale asupra Rusiei se simte cel mai mult în sectorul de transport lituanian. „Impactul asupra sectorului transporturilor poate fi semnificativ, deoarece o mare parte din comerțul Lituaniei cu Rusia este reexportat din alte țări. Asta înseamnă că sectorul transporturilor este implicat intens aici.” Impactul negativ asupra sectorului poate fi exacerbat de sancțiunile occidentale asupra Belarusului. „Nu am discutat despre noi sancțiuni care vor fi impuse Belarusului, care e implicat în război. Prin urmare, dacă afectează transportul rutier, probabil cel mai mare impact direct asupra Lituaniei prin acest canal ar putea fi”, consideră Vilpišauskas.

La mijlocul lunii martie, Drižas a spus că operațiunile anterioare ale transportatorilor în Ucraina au stagnat și că relațiile comerciale cu Rusia au scăzut brusc. Transporturile către Rusia s-au redus aproape la jumătate de la începutul războiului. „Numărul tranzacțiilor din această țară a scăzut cu peste 50% față de ceea ce era acum două săptămâni.” Potrivit acestuia, comerțul cu Rusia în portofoliul de transport lituanian a reprezentat până acum aproape 20% din cifra de afaceri, astfel încât pierderea acestei piețe va fi semnificativă.

Sancțiunile occidentale au afectat în special companiile de transport mici și mijlocii lituaniene, care au colaborat cu țările CSI și cărora nu le va fi ușor să se reorienteze către alte piețe. Mikėnas a remarcat la mijlocul lunii martie că va continua comerțul cu Rusia, dar acesta este în scădere în fiecare zi. În plus, pe măsură ce situația din regiune se va stabiliza și comerțul cu Rusia și Belarus se va relua, transportatorii vor reveni și ei pe aceste piețe. „Din păcate, nu depinde de noi, mulți clienți refuză, adică nu mai trimit mărfuri, iar noi nu mai avem de lucru”, a spus el.

Zenonas Buivydas, secretar general al Linava, a declarat: „Reprezentanții sectorului înțeleg că urmează o perioadă dificilă și caută deja oportunități de reorientare a activităților, întrucât aplicarea sancțiunilor reduce direcția către țările din Est. Unele companii concediază deja lucrători.” Prin urmare, asociațiile fac apel la guvern să caute mecanisme de compensare pentru companiile afectate.

Girteka, jucătorul care administrează cea mai mare flotă de camioane din Europa, a anunțat la sfârșitul lunii martie că a suspendat investițiile în Rusia și că nu a mai furnizat servicii în această regiune de când a început războiului. În plus, o parte din afacerile din Est vor fi separate de Girteka, iar afacerile independente plănuiesc să se concentreze pe transportul de mărfuri între alte țări asiatice (China, Kazahstan etc.) și Europa.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare