Asociația Berarilor din Germania se așteaptă ca prețurile la bere să crească în săptămânile următoare. Iar logistica îşi are aportul principal, fiind domeniul în care s-au observat creșteri semnificative de preț încă înainte de atacul asupra Ucrainei – pornind de la materii prime şi ambalaje, până la combustibili, costurile de personal şi scumpirea transportului containerizat. 

„Situația este volatilă și ridică preocupări existențiale pentru tot mai multe companii”, explică Holger Eichele, director general al Asociației Berarilor din Germania (DBB), pentru trans aktuell. Companiile de transport din retailul băuturilor (GFGH), de care depind fabricile de bere, se confruntă în prezent cu prețuri ridicate la combustibili. În special firmele care deservesc distanțe lungi sunt deosebit de afectate. Cu toate acestea, potrivit lui Holger Eichele, explozia prețului combustibilului nu se datorează unei penurii efective de țiței, ci mai degrabă fricii de război. „Logistica este unul dintre domeniile în care am observat creșteri semnificative de preț încă înainte de atacul asupra Ucrainei – alături de materiile prime, ambalaje, energie și costurile de personal. Salturile de preț pentru containere sunt de asemenea imense. Încă din februarie 2022, portalul Statista a stabilit că rezervarea unui container de 40” costă 9.806 USD (8.614 euro) – cu 548% mai mult decât în 2020. „Acum exact doi ani, costa doar 1.514 USD (1.329 euro)”, subliniază Eichele. „Coronacriza din China, blocajele dramatice din tot mai multe porturi de containere și numeroasele probleme din lanțurile globale de aprovizionare provoacă o mare îngrijorare pentru industria berii și pentru multe alte sectoare orientate spre export”.

Și creșterea bruscă a prețurilor ambalajelor are, de asemenea, un efect asupra costurilor totale ale logisticii. Prețul paleților a crescut cu aproximativ 150% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, cutiile de carton s-au scumpit cu aproximativ 40% și foliile cu 50%. Lipsa acută de șoferi din Germania și Europa este, de asemenea, o problemă în creștere pentru companii, remarcă Holger Eichele.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare