Gigantul petrolier rus Lukoil are în vedere o serie de scenarii privind operaţiunile sale din Bulgaria, inclusiv vânzarea rafinăriei sale de petrol din Bulgaria, în urma unui plan guvernamental de a pune capăt importurilor de țiței rusești, pe care compania l-a numit „discriminatoriu”, relatează The Moscow Times.

Potrivit companiei, revizuirea strategiei este o consecință a adoptării de către autoritățile guvernamentale din Bulgaria a legilor discriminatorii și a altor decizii politice inechitabile, părtinitoare în privința fabricii, care nu au nicio legătură cu reglementarea civilizată a marilor afaceri sau cu creșterea veniturilor din bugetul țării. „Având în vedere schimbarea semnificativă a condițiilor de operare a companiilor Grupului Lukoil din Bulgaria, compania a început lucrările de revizuire a strategiei sale cu privire la acest activ. Vor fi analizate diverse opțiuni… inclusiv vânzarea afacerii”, a declarat Lukoil pe site-ul propriu.

Lukoil a achiziționat rafinăria de petrol Neftochim din orașul Burgas la Marea Neagră în 1999, iar acum este cea mai mare din Balcani. De asemenea, are 220 de stații de alimentare și nouă depozite de petrol, precum și afaceri de bunkerare a navelor și aviației.

Bulgaria, o țară apropiată istoric de Moscova și dependentă aproape în întregime de importurile rusești de petrol și gaze înainte de război, a căutat recent să se elibereze de această dependență. Statului UE i s-a acordat o scutire de la embargoul asupra țițeiului rusesc, care durează până la sfârșitul lui 2024, permițând rafinăriei să producă petrol pentru consumul propriu al țării și să exporte produse petroliere în Ucraina și în alte țări europene.

Cu toate acestea, noul guvern pro-european al Bulgariei intenționează să pună capăt scutirii UE până în martie viitor, potrivit unei propuneri parlamentare recente. Guvernul a impus și un impozit de 60% pe profiturile companiei petroliere ruse.

În aceste condiţii, gigantul petrolier s-a plâns că este victima unor „furtuni politice declanşate artificial” în jurul rafinăriei sale bulgare, afectându-i afacerile.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut