Guvernul Macedoniei de Nord a declarat că va elimina TVA la produsele alimentare de bază și va reduce accizele la carburanți în cadrul unui set de măsuri în valoare de 400 de milioane de euro adoptate pentru a proteja nivelul de viață al cetățenilor săi și pentru a asigura lichiditatea companiilor locale pe fondul crizei globale energetice și alimentare.

Există suficiente rezerve de alimente și combustibil pentru a satisface nevoile țării, dar prețurile acestor mărfuri sunt foarte ridicate pe piețele globale și se așteaptă ca măsurile să atenueze aceste scumpiri, a declarat săptămâna trecută premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, într-un comunicat.

Guvernul local va elimina TVA-ul de 5% și va îngheța marjele la vânzările de pâine, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, lapte, carne, orez și ouă. Guvernul va elimina, de asemenea, taxele vamale la toate importurile de produse alimentare de bază și va elimina TVA la gazele naturale importate, electricitate, energie termică și de răcire. TVA-ul la carburanți va fi redus la 10%, de la 18%.

Guvernul a decis, de asemenea, să acorde subvenții pentru facturile de electricitate și gaz pentru gospodării și propune modificarea metodologiei de stabilire a prețurilor astfel încât să scadă prețurile la energie electrică pentru cei mai vulnerabili cetățeni.

În plus, pensionarii și cei mai vulnerabili cetățeni vor primi bonuri de circa 16,2 euro/lună pe o perioadă de trei luni pentru a cumpăra produse alimentare de bază.

Guvernul va oferi, de asemenea, subvenții la ratele dobânzilor la împrumuturi, precum și împrumuturi fără dobândă prin Banca de Dezvoltare a Macedoniei de Nord companiilor, pentru a le susține lichiditatea. De asemenea, companiile pot beneficia de împrumuturi pentru investiţii în proiecte de eficiență energetică și producție de energie regenerabilă.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare