Acordurile de liber schimb încheiate de Marea Britanie cu alte state după Brexit nu aduc neapărat avantaje companiilor britanice de export, după cum relevă un sondaj realizat de guvernul britanic.

Deşi fostul premier Boris Johnson a promis în repetate rânduri că „odată cu îndepărtarea cătușelor, va aduce noua epocă de aur a Britaniei Globale” și că națiunea insulară va putea face comerț cu ţări străine într-un mod mult mai favorabil decât a făcut-o, cercetările Departamentul Britanic de Comerț în rândul a 3.000 de companii de export au arătat că 58% dintre acestea cred că acordurile de liber schimb încheiate nu au un efect pozitiv asupra afacerilor lor. Anul trecut, rata acestora era de 54%.

Potrivit sondajului anual al guvernului asupra activității de export, preocupările cu privire la efectele Brexit-ului „rămân proeminente” în rândul acestora – companiile citează probleme de birocrație și în lanțul de aprovizionare.

În 2017, 73% dintre companii au declarat că a existat o cerere puternică pentru bunuri și servicii britanice în străinătate – dar aceasta a scăzut la 55% în cel mai recent sondaj.

Tina McKenzie, reprezentant al Asociației Micilor Afaceri, e de părere că rezultatele „fac o imagine mixtă”, dar „este încurajator faptul că 42% dintre afaceri cred că exporturile vor crește în următorii cinci ani”.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de YouGov, aproape jumătate dintre britanici doresc un alt referendum în următorii zece ani. Întrebați cum ar vota, jumătate dintre participanți au spus că vor vota pentru aderarea la UE, 30% vor vota pentru a rămâne în afară, în timp ce 7% au spus că se vor abține.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut