Deși Marea Britanie suferă încă de la sfârșitul anului trecut de o lipsă acută de medici veterinari, noile controale ce vor intra în vigoare de la 1 octombrie ar putea înrăutăți situația de aici. Pentru a face față controalelor stricte de la frontierele UE, supermarketurile, producătorii de alimente și agențiile guvernamentale vor trebui – după cum afirmam şi în urmă cu o lună – să găsească medicii veterinari calificați care să completeze mulțimea de documente pentru mărfurile expediate între Marea Britanie, Irlanda de Nord și UE.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari că lacunele, deja evidente pe rafturile din sucursalele nord-irlandeze ale Marks & Spencer și Sainsbury’s, se vor agrava atunci când noile reguli vor intra în vigoare în mai puțin de o lună.

Aproximativ 75% din toate produsele alimentare cumpărate din provincie sunt vândute de lanțurile britanice Tesco, Asda, Sainsbury’s, Co-op, Iceland și Marks & Spencer, care livrează marea majoritate din centrele de distribuție de pe continentul britanic.

Președintele Asociației Veterinare Britanice (BVA), James Russell, a declarat că vor fi necesari între 400 și 500 de veterinari cu jumătate de normă pentru a completa certificate suplimentare de sănătate la export pentru produse animale, de la carne la produse din pește, de la cârnați până la somonul expediat în Irlanda de Nord. El a spus că este echivalentul a 70 de veterinari care lucrează cu normă întreagă, cu doar un ajutor limitat din partea personalului auxiliar.

Majoritatea medicilor veterinari alocă mai puțin de o zi pe săptămână din sarcinile lor normale pentru a satisface noua povară administrativă, a adăugat el, ceea ce înseamnă că este nevoie de mult mai mult pentru a se asigura că cerințele pot fi satisfăcute.

James Russell a declarat că noua cerere este „îngrijorătoare“, dat fiind că exista deja o presiune uriașă asupra industriei de la începutul anului trecut, când veterinarii britanici au început să lucreze pentru a acoperi nevoile a 3,2 milioane de gospodării care au achiziționat un animal de companie de la începutul pandemiei de Covid.

Coronavirusul și noile reguli ale lucrătorilor din UE au contribuit, de asemenea, la o scădere dramatică a numărului de veterinari care vin să lucreze în Marea Britanie. Între ianuarie și mai 2021, numărul medicilor veterinari din UE înregistrați pentru a lucra în UK a fost de doar o treime din cifra înregistrată în aceeași perioadă în 2019. „Lucrăm foarte strâns cu Guvernul și Colegiul Regal pentru a sprijini veterinarii.“

Carnea și peștele care sosesc din Europa în Marea Britanie vor avea nevoie, de asemenea, de certificate de sănătate la export semnate de un veterinar începând cu luna viitoare – și vor fi necesari mai mulți veterinari.

BVA și giganții alimentari au solicitat înlocuirea documentației pe hârtie cu una digitală. Se înțelege că guvernul caută o renegociere cu UE pentru a reduce semnificativ nevoia de certificare a mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Există îngrijorări că lacunele, deja evidente pe rafturile din sucursalele nord-irlandeze ale Marks&Spencer și Sainsbury’s, se vor agrava

În timp ce cresc îngrijorările cu privire la faptul că ministrul Frost nu a vorbit cu omologul său de la Bruxelles din iulie, se speră că discuțiile despre așa-numitele „războaie de mezeluri“ se vor relua săptămâna aceasta. Se speculează din ce în ce mai mult că ar putea fi necesară o prelungire a termenului limită de la 1 octombrie, pentru a evita un dezastru de aprovizionare cu alimente în Irlanda de Nord și pe continentul britanic.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că importatorii și exportatorii ar trebui să se pregătească în continuare pentru noile controale care vor intra în vigoare de la 1 octombrie. „Am adoptat o abordare pragmatică, introducându-le treptat, în mai multe luni, chiar mai târziu decât a fost planificat inițial, pentru a le oferi întreprinderilor timp să se adapteze.“

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut