Bunăstarea animalelor este un subiect intens disputat la nivelul UE, iar inițiativa cetățenilor europeni End the Cage Age, care a strâns peste 1,4 milioane de semnături între 2018 și 2020, a primit sprijin în cadrul unei audieri în Parlamentul European.

Bunăstarea animalelor este, de asemenea, o parte esențială a politicii alimentare a UE, strategia Farm to Fork (F2F), în care Comisia Europeană a subliniat necesitatea revizuirii legislației europene privind bunăstarea animalelor.

Ca parte a acestei acțiuni, membrii unui comitet de anchetă privind starea animalelor în timpul transportului (ANIT) au solicitat Comisiei în cursul unei audieri recente să ia în considerare interzicerea exportului de animale vii de fermă în țări terțe.

La summitul UE din decembrie, liderii europeni au fost de acord și cu privire la introducerea unor reguli uniforme pentru bunăstarea animalelor la nivelul UE, o inițiativă condusă de Germania, cu sprijinul Ministerului Federal al Agriculturii (BMEL), care ar dori ca Germania să devină pionier în bunăstarea animalelor. Germania are în vedere diferite modalități de finanțare ale acestei intenții, inclusiv introducerea unei taxe, care ar putea afecta fermierii autohtoni. Deşi în Germania se aplică deja reguli suplimentare mai stricte față de legislația UE cu privire la transportul animalelor, organizația pentru protecția animalelor PETA consideră că protecția rămâne inadecvată și, mai presus de toate, asigură mai degrabă „legalizarea suferinței animalelor”.

După ce a ieşit din UE, Anglia impune propriile reguli 

Marea Britanie, prima țară din lume care a acordat animalelor protecție legală împotriva „suferinței inutile” în 1822, a fost întotdeauna lider în dezvoltarea legislației UE cu privire la bunăstarea animalelor. Iar după ce a părăsit UE, Marea Britanie este liberă să crească standardele care vizează animalele. Astfel, exportul de animale vii de fermă, de exemplu, ar putea fi în curând interzis, intenție care face parte dintr-un „efort reînnoit al guvernului pentru a consolida poziția Regatului Unit ca lider global în bunăstarea animalelor”. Marea Britanie devine astfel prima țară din Europa care pune capăt acestei practici, în timp ce în interiorul UE, transportul de animale, în special către abator, este permis, de asemenea, peste granițe.

Oficial, cerințele UE se aplică și exportului de animale în țări terțe. Cu toate acestea, standardele nu pot fi puse în aplicare în multe locuri din afara blocului, după cum a criticat Comitetul ANIT săptămâna aceasta, care este de părere că ar trebui impuse aceleași standarde și la importul de carne din statele necomunitare în UE. Însă, interdicția exclude păsările de curte, iar Marea Britanie exportă milioane de pui în fiecare an, în valoare de 139 de milioane de lire sterline în 2018. Peste 16 milioane de animale sunt ținute în cuști pe solul britanic (34% din total animale), comparativ cu 14% în Germania (8,2 milioane de animale în cuști) și doar 3% în Austria. Cu toate acestea, Marea Britanie are în vedere eliminarea treptată a „creşterii păsărilor în colivie“ pentru a arăta că Marea Britanie se poate angaja la standarde mai înalte acum, după părăsirea UE.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut