În Olanda, pentru prima dată după mulți ani, motorina a devenit mai scumpă decât benzina fără plumb.
Țările de Jos au fost mereu cunoscute pentru prețurile extrem de mari la benzină, cu câteva zeci de cenți pe litru mai mult decât cele de la motorină. În 2021, prețul mediu al benzinei acolo era de 1.815 euro, în timp ce prețul mediu al motorinei era de 1.461 euro. Situația părea justificată și din punct de vedere economic, deoarece transportul greu – unul dintre forțele economiei – funcționează cu motorină.
Săptămâna aceasta, însă, a început cu o schimbare istorică, prețul mediu la motorină fiind peste cel al benzinei. Motorina costă în prezent 2.190 de euro, în timp ce benzina 2.189 de euro. După cum prevăd experții, situația poate persista mult timp, fiind rezultatul creșterilor foarte rapide din ultimele săptămâni.
De ce a crescut prețul combustibilul pentru camioane mai repede decât benzina? Experții spun că țițeiul rusesc – al cărui import a fost limitat – a fost folosit mai des pentru producerea de motorină decât pentru benzină. A doua problemă este reducerea suplimentară a accizei la benzină a guvernului olandez, deoarece este folosită mai des de persoane private. În plus, experții admit că cererea de motorină este pur și simplu mai sigură, deoarece industria și transportul greu au nevoie de ea, iar riscul de a reduce vânzările prin creșterea prețurilor este mai mic. Cu alte cuvinte, autoritățile și corporațiile ridică prețurile tocmai pentru transportatori, pentru că le cunosc dependența de achizițiile de combustibil.