Munca între orele 20:00 și miezul nopții nu va mai fi interzisă în Belgia. După luni de negocieri privind schimbul de noapte, guvernul a ajuns la un acord care va mulţumi în principal comerțul electronic belgian.

În februarie, guvernul anunțase deja că are în vedere măsuri de reformă a pieței muncii. Reformele ar permite afacerilor de e-commerce să lucreze între orele 20:00 și miezul nopții, ceea ce i-ar oferi comerțului electronic din Belgia posibilitatea de a ajunge din urmă alte țări, unde munca de noapte este deja permisă.

Belgia pierde în prezent un miliard de euro și 6.000 de locuri de muncă pe an, potrivit cercetărilor organizației patronale Federația Întreprinderilor Belgiene. Datorită regulilor stricte, retailerii online nu au șanse suficiente să se transforme în afaceri mari de comerț electronic. Acesta este motivul pentru care în prezent nu există jucători naționali care să concureze cu giganți precum Bol.com și Amazon.

Pentru următorul an și jumătate, munca de noapte va fi permisă în Belgia, dar după aceea, sindicatele și guvernul vor evalua noile reguli și vor crea condiții de salarizare și angajare ajustate.

Această schimbare este necesară, potrivit Comeos – Federația de comerț și servicii. „În ultimii ani au fost create 20.000 de locuri de muncă în centrele de distribuție de peste graniță. Una din trei comenzi de comerț electronic vine din străinătate, trebuie să inversăm acest lucru”, a spus Dominique Michel, CEO Comeos. „Este un pas în direcția corectă, dar va fi o provocare să creștem comerțul electronic în Belgia. Flexibilitatea în organizarea muncii nu înseamnă doar lucrul noaptea, ci este vorba și despre organizarea muncii în timpul zilei. Vor fi necesare măsuri suplimentare pentru a dezvolta în continuare comerțul electronic belgian și pentru a crea locuri de muncă în țara noastră.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare