În contextul modificărilor de legislație din ultimii doi ani, referitoare la SAF-T și e-Factura, mulți antreprenori din România decid mânați de obligativitățile de legislație să își ia un sistem informatic, dar nu alocă timp analizei ca să aleagă ideal. E o diferență mare între a echipa afacerea cu un simplu soft de facturare de exemplu și a o echipa cu un sistem informatic integrat care să preia cât mai multe gesturi repetitive din fluxurile de lucru din organizația pe care o conduc. Finalmente, tot acolo ajung: se echipează cu softul potrivit lor, dar între timp au pierdut vremea și, poate, oportunități, spune NextUp.

România continuă să fie printre cele mai slab digitalizate țări, inclusiv în ceea ce privește mediul privat, de pe continentul european. Conform unui raport privind digitalizarea firmelor în UE în 2023, lansat de Eurostat, aproximativ 27% dintre IMM-urile din România au atins un nivel de bază al digitalizării, iar 73% au înregistrat un scor între 0 și 3 al digitalizării, adică nivelul “foarte slab”, și aproape 19% nivelul “slab”. Doar 8% au un nivel ridicat de digitalizare, respectiv 1,5% un nivel “foarte ridicat” de digitalizare. Astfel, România se află pe ultimul loc la capitolul digitalizare printre țările din UE, sub nivelul Bulgariei, unde 28% dintre IMM-uri au un nivel de bază privind digitalizarea. Prin comparație, în țări ca Finlanda sau Suedia peste 80% dintre firmele mici și mijlocii au un nivel de bază de digitalizare.

“Deși România are un potențial excelent în domeniul IT, afacerile locale fac pași mici către o echipare corectă, care să le ducă pe poziții favorabile față de competitori. Ne uităm încă la cost și nu am înțeles deocamdată că echiparea tehnologică este o investiție care te scutește de timp, de bani, adică de resurse aruncate pe geam. Mai mult, nici instituțiile statului nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă, pentru că ele însele sunt digitalizate doar pe hârtie. Mai exact, statul ne obligă la raportări lunare, invocând automatizarea acestui proces, însă nu ne oferă și infrastructura capabilă să gestioneze o relație automatizată corect cu mediul privat. În contextul acesta, majoritatea antreprenorilor amână implementarea unui sistem tehnologic, făcându-și un imens dezavantaj, având în vedere beneficiile aduse de digitalizarea cu un soft potrivit”, explică Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Iată ce pot obține IMM-urile din România prin digitalizarea cu un soft de tip ERP:

  1. Automatizarea sarcinilor repetitive și redundante
  2. Siguranța și centralizarea datelor
  3. Resurse gestionate corect și eficient
  4. Scalabilitate și dezvoltare

“Credem că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat și ritmul de digitalizare în mediul de afaceri românesc va accelera considerabil. Tot mai mulți antreprenori înțeleg că, fără un software dedicat, nu se pot descurca eficient și pierd teren în fața competiției și pierd clienți și oportunități de business. Încă mai există mitul că este scumpă automatizarea muncii repetitive. Folosirea Excelului este o soluție depășită, care nu te ajută nici să ții pasul, dar nici să te aliniezi la cerințele legislative. Nici folosirea unui software nepotrivit, prea mic și care nu satisface pe deplin nevoile afacerii, nu este o idee bună, deoarece procesele de facturare, contabilitate, producție sau gestionarea clienților trebuie să fie integrate și automatizate pentru a asigura succesul pe termen lung”, conchide Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut