Liniile directoare pentru transportul corect, depozitarea și ambalarea vinului și uleiului sunt oferite de Observatorul Interdisciplinar pentru Transportul Alimentelor și Medicamentelor (OITAf) din Italia. Printre principalele inovații, se menţionează transportul cu temperatură controlată al celor două produse alimentare pentru a-și păstra caracteristicile organoleptice.

Vinul și uleiul de măsline extravirgin, produse Made in Italy exportate prin excelență în toată lumea, dar și sensibile la mediu și la manipulările din lanțul logistic, vor putea acum să îşi păstreze în timpul transportului intacte toate caracteristicile organoleptice unice, datorită Notebook-ului OITAf nr. 5, publicație care include concluziile celui mai recent studiu şi care trasează orientările care definesc operaţiunile şi măsurile de precauție necesare pentru logistica de calitate a celor două alimente.

Documentul vine într-un moment de cotitură, având în vedere că, prin prisma pandemiei, tot mai mulți consumatori din întreaga lume cumpără produse alimentare online, chiar şi de la sute sau chiar mii de kilometri distanță. Prin urmare, apare nevoia unui transport sigur și controlat, care să garanteze păstrarea corectă a alimentelor și a tuturor aromelor sale.

„În absența unor reguli specifice pentru operațiunile de transport și depozitare, aceste produse sunt supuse unor posibile modificări și pierderii caracteristicilor organoleptice originare. Acest fapt e dovedit prin studii academice, dar şi prin declaraţiile retailerilor“, explică Clara Ricozzi, președintele OITAf, în introducerea Notebook-ului.

Problema se poate rezolva prin utilizarea unui transport cu temperatură controlată. În liniile directoare, OITAf recomandă abandonarea metodelor anterioare de transport și depozitare şi folosirea vehiculelor sau a containerelor ATP, izoterme, capabile să garanteze stabilitatea în schimbarea condițiilor externe de mediu. Orientările se referă în principal la condițiile de temperatură, umiditate, orientare și vibrații limită la care trebuie păstrate mărfurile din momentul în care părăsesc fabricile, până la rafturile magazinelor sau domiciliul clientului final.

Comitetul tehnic care a elaborat recomandările este alcătuit din diverși experți, inclusiv asociații din sectoarele alimentare, de logistică și transport, dar și producători, retaileri și transportatori.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut